Friday, July 31, 2009

2F: Food and Faaz

I browsed through one of my favourite cooking blog and stumbled upon an interesting recipe....Nasi Portugis. Never I heard, nor have I tasted it before. Nampak sedap pulak..Plan to try out this together with the Lemon Fried Chicken Mamak Style and Raita...nyum, nyum..

photo is courtesy of jun@yummylicious :)

Talking about food, Faaz has a very good appetite. Senang hati mommy :) So far, any menu that I or mama served him will be eaten passionately...licin! Sometimes, he do craving for more although we already fed him enough portion to make him full. That makes me wanna try more nutritional, healthy recipes for him..semangat! hihi..

I've tried plain porridge, brown rice porridge, mashed potato and banana puree so far. Plan to introduce him to carrot and apricot soon. Dates are so hard to find in USJ...but I need not worry as Ramadhan coming soon. I will have plenty supply of dates then. One thing that bother me is, the fact that Faaz is not so keen on plain water. I tried to persuade him, but at most he will drink 1 oz. So far his poo poo is ok, but I am worried he will face constipation later. Any idea mommies, how to make him consume more plain water? Mak suggested that I add few drops of honey to make the plain water taste a bit sweet but I'm still unsure. Is it ok? Takut he wont like the tasteless plain water forever plak...


Anyway, here is Faaz in action, recorded by his daddy at a nearby fast food outlet last 2 weeks. At that time, he has just started solid food. Enjoy sakan budak comel itu...hihi.

mouth wide open..."aaaaaa"..hihi

"aaaaumm"...mouth was then closed. Looked at Daddy, pose to the camera a bit with the "I-love-to-eat" look and then looked at Mommy with a "I-want more-please" look. hihi..

I love this pic the most! (although I looked so comot :p)
Look at Faaz...muahaha! he was still hoping for a next spoon of meal when I showed hubby the empty container! one big apatite baby he is..ikut sapa la tu kan? hik!


video

and this video captured him live in action..


En. Fadzil pun semangat nak feed him. If dulu we berebut to carry him the minute we were back from work, nowdays, we berebut nk feed him pulak...hihi...can't help that childish part in us, after all we are young parents..aren't we Sayang? :)

and this is how it looks like when a daddy feed his super active baby boy whom cannot stay still in the bumbo seat...comotness +cuteness! hahaha! :))



12 comments:

HalfBlood Princess said...

Ya Allah, sukanya tgk Faaz makan! geram kt picca last tu. pp nya bolat sguh! hehehe....

Bagus, bagus Faaz! it's ok he has good appetite now, nadia..so u can try many recipes for him..:)

Psl air tu, hmm iris pon xsuka...taper try la put honey like ur mom suggested, insya Allah tp sket je tau, tkt dia will crave sweet drinks only later.:D

Nadine said...

hihi, tp pipinya nggak boleh lawan pipi iris! :D iris mesti lg kiut bila start mamam. Nnti izu amik gamba n post ye. Nk tgk..

itula, bersemangat. tp nadia dpt try weekend je izu. weekdays mama fadzil insist nk prepare. nadia ikut je la :)

ic. ok, tula nadia worry dia nnti nk air manis je. sket je ek. nnti kita try. thanks dear!

dyana "his other half" said...

arghhh, geramnya aunty nengok pics faaz yg last skali tu. even comot with food but still comel. geram sangat!

my grandma pun advice letak honey sket dlm air kosong. tp tak pernah la try lagi. so far hadif ok with air kosong. dulu time menyusu, faaz minum air kosong tak nadia? cemana nadia hilangkan putih2 kat lidah dia? cd geram nengok putih2 kat lidah hadif skang ni.

Nadine said...

hahaha..daddy Faaz pun guwam. tu yg sibuk ambil gamba Faaz tgh comot. Nadia nk lap pun x bagi. :D

ic..ok, i'll try. thanks c'dee. masa menyusu minum, tp nadia bg mlm2 masa dia nangis2 for milk milk. sementara nk bg "tu" kn, nadia bg air masak dulu. dptla dia minum bnyk sket sbb tgh haus kn. after sometime bila dia realized itu bkn susu br dia luekkan n nangis balik. tu je trick nak bg dia minum plain water. tp skang sudah tak berkesan sbb dia dh tere dh..dh half a year la katakan..hihi. :)

putih2 kat lidah? so far since lahir takde pulak Faaz kena. hmm...cuba try tanya mommies lain ke, paed Hadif ke..

uja said...

gud boy la faaz!terigt zayd plk yg suka makan time baby.tp skng dah tak bape adventurous sgt bab makan ni. uja tgk video tu ngn zayd. so cute faaz! uja pun no idea la camna nk kasi faaz plain water tu..

Nadine said...

iye ke uja. maybe dia nk makan mcm hayy kot, eat "atuk's house"..hihihi.
itula, fadzil kata bab makan dia jd zayd junior. hihi..

ic..bertuah uja kn, nadia tgk hayy ngan zayd suka plain water. napela faaz x ikut diaorg :)

:: NieSha :: said...

nadia bg faaz plain water dlm feeding bottle ke @ bekas air yg ada soft spout tu? cuba try bg dlm bekas air berstraw. mcm damia dulu wani bg dlm bekas yg soft spout tu tp dia minum skit. then wani tukar bekas yg ada straw..dia sgt suka minum dgn straw.wani bli Tommee Tippee kt mothercare.anyway kt mana2 pun ada bekas jenis cmtu cuma make sure yg suitable for baby,yg straw lembut tu..nnt xdela cedera dia punya tongue or lelangit.

P/S: sedap yer mommy faaz masak sampai faaz nak lagi ;) geram auntie tgk faaz!

Nadine said...

nadia bg both wani, feeding bottle and sipping cup. dlm spoon pun nadia bg selang sket masa feed dia. ic..ade ye bekas air berstaw...menarik. thanks dear! nnti i have a look.

hihi, sedapkah? atau sbnarnya, 1st time dia dpt rase semua tu, tu yang lahap je semua..hihihihi

my.mastura said...

faaz ni mmg suka kamera ker? asal tgk kamera je, mesti senyum...kemain lagi..heheheh

mikhail pon x baper suka plain water..aku akan bg dia time dia dh nangis dh haus sesangat...time tu, baru aaa dia telan plain water tu..tu pon jap je..bila dia dh rasa tu bukan susu mama, dia buat2 muka terbelahak...lawak tul...bebudak skang ni advance btul...

zazaazhar said...

faaz!!! amboi seronot nye die mamam! :) tgok gaya lg gembol sok ni..

nadia! :) to me,it is good to try plain water + honey! lg pun honey ni kan byk khasiat nye & original madu die takde la manis cm gula! zaza lg lak, pepagi titik madu skit kat bibir 'aisy, amik khasiat madu! :)

Nadine said...

mas,

hihi, ko perasan ek. mmg si kecik tu, pandang nampak camera. senyum melapang je. posing je lum pandai lg..hihihi.

hihi, itula method yg aku guna masa Faaz kecik dulu...skang dh tak leh pakai dh method tu, dia dh pandai dh. tu nk kena pk new strategy.. :D

Nadine said...

hi zaza!

nice seeing u here :)
hihi, mmg...suka sgt mamam. lambat suap sikit pun dia bising. i bet 'aisy pun akan suka mamam la nnti :)

iye ke, bagusnya mama 'aisy nie. itula, dh suma kata go ahead nadia pun semangat nk try. cuma x sempat nk pegi beli madu asli. kalau kat supermarket ni bnyk yg dh tambah mcm2 kn. thanks for d info dear :)