Thursday, August 27, 2009

A Series of Unfortunate Events

My mom called just now, with two bad news... :(

Firstly,

my favourite tailor, who also Mak's friend-Mrs. Fong has been diagnosed with Ovarian Cancer. I was shocked...I feel sorry for her :( For your information, Mrs. Fong has been our family tailor since I was in primary school. I did visited other tailors too few times but, I still feel she's the best. Her specialty is kebaya. Owh, I loves the way she always make me fit well and of course comfortably in all my kebaya. Always in shape, not too lose, not too tight...perfect! Few years back, she did retired from her tailoring world but due to non-stop requests from loyal customers (including us :P), she was back in action until today. She will be going for an operation this coming Monday and I pray everything will went on smoothly for her. Hopefully she will be strong enough to fight this, which I know she will. Semoga dia cepat sembuh...


Secondly,

as she will undergo the surgery soon, she will be back home tomorrow for packing and settle her other things. Apparently she's been calling all her customers to take back all their fabrics as she will spend more time in the hospital for recovery, including the chemotherapy. One of the unlucky customer is ME! :(. I almost freak out (luckily I still remembered that I am fasting) when mak told me that she haven't started anything yet although I have placed my order since May! I thought I was supposed to pick up my kebaya but it's the other way round. Uwaaaa...there goes my kebaya for Raya..*sob* Dahla the fabric was a gift from beloved hubby yang dikirim khas dari Indonesia...sedihnya.
:'(


Mak said it's not a big deal as it still not too late to buy a ready made kebaya...yeah, it's not too late but I'm skeptical about ready mades kebaya. It's so hard for you to find the ones which perfectly match your figure. Betul tak? Lagi-lagi those who are petite like me; for sure size S pun, kain meleret..kadang-kadang pinggang lari...huhuhu. Owh, I am soooo wanted to wear a kebaya on hari raya. Can anyone kind enough to share with me where can I buy a nice ready made kebaya, maybe a shop that provide alteration as well.? So far, I can think of of Sireh Pinang
(owh, theirs are always drop dead gorgeous!!) but I ain't sure I want to spend RM500-RM700 just for a kebaya to wear on hari raya...*sigh* macam kempunan je this year... :'(



p/s: Thank God baju raya for 1st Syawal has already in my hand (from another tailor), if not satu kerja pulak nak cari yang sedondon dengan dua orang buah hatiku itu...huhu.



21 comments:

:: NieSha :: said...

ayoo nadia..pesal nasib kita lebih kurang sama? tapi wani lg dahsyat. thn ni wani tkr tailor baru.dekat rumah.kononnya dia amik tempahan beribu2 tp baju wani 3-3 pasang boleh masuk 2 org yg bernama wani ok! huh..wani complain..dia suh dtg alter..wani try cr tailor lain tp semua xnk amik dh walaupon hanya nk alter.nak x nak terpaksa gak hntar balik kt dia.smlm dia sms ckp dh siap alter tp wani blum g ambik lagi.tension tul..dhla thn ni first time nk pakai bju sama ngn damia..bila jd cmni lg semangat nk bli mesin jahit singer..nk jahit sendiri..bolehh??? huhu..mesin jahit skrg cap ayam je..sayang kalau material mahal2 takut tertarik benang..baju damia xpela jahit sendiri..kecik n sikit je nk jahit.
at least nadia ok lagi..dia belum sentuh atau potong kain tu..kalau x masakkk ler.. oopss..pjg komen..sowiii..hehe

:: NieSha :: said...

lupa lak..anyway i feel sorry for your tailor..kesian dia..semoga dia cpt sembuh.. ;)

Nadine said...

iye ke wani...sure tensen kan dpt baju ukuran org lain. harap2 bila dh alter tu ok la kan. at least wani dh ade baju dh. nadia ni masih fabric ok..huhuhu, sedih :(

boleh! kalau wani tere jahit nadia tempah ngan wani jerla.. :)

itula..kesian kat dia. wpun dia patutnya siapkan dr bulan 5 tak sampai hati nk marah..harap jugak semuanya selamat n dia cpt sembuh

marina nasir said...

kesiannya kak Nadine, sabar ye. anggap ujian di bulan ramadhan ini. hmm, cuba survey2 kat PKNS shah alam..plaza alam sentra ke..rasanya sana every year melambak org jual baju kebaya for raya :)

Nadine said...

hi marina,

good to see u here. thanks babe :)
hihi, entry ni luahan perasaan keciwa petang tadi. pk2 balik dia lagi kesian kan. bertarung nyawa. its not easy to accept something big like this tiba2..

oh ye ke. akak jarang sgt pegi shah alam. jalan2 kat sana pun fail. asik sesat je. hihi..kalau abg Fadzil sudi nak bwk leh la gi ke sana. anyway thanks for d suggestion ye :)

dyana "his other half" said...

ala ciannya for ur fav tailor and u as well. org2 mcm kite ni mmg susah la nak cari baju ready made. cd yg gomok dari nadia pun slalu ada problem kat pinggang. hehe. n the length specially.

Nadine said...

kan cd kan? kita2 ni size comel sgt..tuh yg susah tu..muahaha!

MOMMAHOLICSURI said...

Shah Alam bayyak Nadine. SACC Mall, PKNS, Anggerik Mall. Rambang mata nanti :) Tapi Nadia yang comel ni, mesti nak pilih saiz susah sikit kan?.. kene pilih betul2 la. :)

Nadine said...

Nuurill,

Itula, ramai suh pegi Shah Alam. Dhla dkt je ngan Subang kan. Satu la masalah Nadia, pegi Shah Alam brape kali pun mesti sesat..pegi tau, balik tak tau..muahaha! :)) I kalau Shah Alam, lepas sampai Glenmarie jerk sbb ade office Maxis kat sana :p
Lain2 tempat kat Shah Alam, harapkan Fadzil bawak je la. But then, shopping baju raya ni kan, kalau pegi sorang lg enjoy sbb ade yg menunggu ni I kena cepat je, nanti si dia buhsan...hihihi.

hmm, kalau I dpt green lite pegi area S.Alam tp sesat, I call U la..U jadi my navigator, leh? :)

MOMMAHOLICSURI said...

No problem!! :) Just gimme a call. Tapi kalau Nadine sesat dekat area2 yang Nuurill pun x familiar, hehehe.. Nuurill pass kat Armi untuk guide la ek. Hihi

HalfBlood Princess said...

Aduhai..kesiannya...klu izu sure tension..mn nk cr tailor dh skg...kn. tp tu la kn bkn dia sengaja..dia sakit..taperla redha je..i know nadia yg baik ni mst dpt cr jgk bju kebaya yg sesuai n cantik n fit ur petite figure very well!;)

P.S Amboi2 Faaz....suka btul dia yer bwk keta!hihi.

HalfBlood Princess said...

Aduhai..kesiannya...klu izu sure tension..mn nk cr tailor dh skg...kn. tp tu la kn bkn dia sengaja..dia sakit..taperla redha je..i know nadia yg baik ni mst dpt cr jgk bju kebaya yg sesuai n cantik n fit ur petite figure very well!;)

P.S Amboi2 Faaz....suka btul dia yer bwk keta!hihi comel.

bEth said...

hye nadia. if u wanna a professional tailor n bole siap in 1 week
(which is still available right now) am suggesting u MAROZ at jln TAR. tapi a bit pricey sikit la.. bapak zaha br je tempah las week n bole siap next week. w.pun musim raya dia masih lg bole siapkan on time.

bEth said...

hye nadia. if u wanna a professional tailor n bole siap in 1 week
(which is still available right now) am suggesting u MAROZ at jln TAR. tapi a bit pricey sikit la.. bapak zaha br je tempah las week n bole siap next week. w.pun musim raya dia masih lg bole siapkan on time.

Nadine said...

Nuurill,

yay! thanks! :) errrm, tapi...I dont have ur number...hihihi
nnti private msg me @ fb ye. If tak pegi pun nanti kalau ade pape senang sket nak sms/calling2 :)

Nadine said...

izu,

itula, terpaksa terima kenyataan dgn redha..huhuh.
aamin! tula, still mengharap nie..kalau takde kebaya pun baju kurung pun jalannn

Fadzil dh start teasing me dh. dia kata raya ke-2 pakai jeans jer, takpun baju nikah...hampeh!! :P

Nadine said...

Beth,

MENARIK! leh tak I tau MAROZ tu specifically kat mana...Jln TAR cam panjang jerk. dh la I jarang pegi sana..manalah tau my luck..leh siap sblum raya. btw, thanks ya beth for d info :)

Mimy Hamid said...

so sad..tu la kalau dah jumpa tailor yang bertahun sedap memang tak tukar lain dah..sebab dia dah tau cutting kita camner..nak beli siap i tak suka.. tak sedap di pakai..u ok la kot sbb slim

Nadine said...

mimy,

I pun sama...slim2 pun I kat agak "rendah"...hihi. kain slalu terlabuh, pastu sbb rangka badan I kecik, even S pun bahu dia besar tau. well, what to do..i layan tgk gambar vogue you hari raya nanti jer la :)

Anonymous said...

MAROZ tuh kat bangunan wisma yakin. masuk ground floor dr entrance turn right till the end. tapi agak pricey yer..jahitannya halus.

-bEth-

Nadine said...

oic..thanks beth, really appreciate it :)