Tuesday, March 30, 2010

Faaz the Charmer Boy

Like I've mentioned before, my son is quite a charmer. Since he was born, Faaz is friendly to almost everybody; close family, relatives, friends or even strangers (he must have gotten it from his Daddy's gene :P). He can easily smile and and now that he grows bigger he will do anything that he can think of to attract people's attention. Maybe because of this, twice we were approached by talent agents , wanting us to bring Faaz for casting. Honestly, although the admiration is quite flattering, sometimes I can't help myself from being worry.


Few incidents happened at the mall when Faaz voluntarily let himself being carried by sales girl/salesman and did not cry at all when they bring him away from me. Wave goodbye lagi adelah! Haih...what if the person had the intention to kidnap him ke..(nauzubillah!!).

Hmm, what should I do to kill my boredom?

Few weeks ago, we went to Maxis Center KLCC as I wanted to terminate my broadband. As anticipated, there were quite a number of people waiting for their turn when we arrived since it was a public holiday. We had to wait our turn for quite sometime. Not just us, Faaz was also bored of waiting. Lucky we managed to get a seat each, if not memang lenguhla kaki ni berdiri :P

smiling away to the person who kind enough to give him the balloon :)

At first, Faaz sat inside the stroller, played with his toy. After a while, he demanded us to carry him out. The minute he got his two feet on the ground, he started walking and greeting people. He then got himself a balloon, from one of the Maxis sales person who obviously adored him. (Mana taknye, siap flying kiss n smile, cairlah minah tu :))


After sometime, he became bored...again. This was when he tried to get the attention from a stranger who sat beside me. I took the opportunity to record him in action....





Owh, remember I did mentioned before about Faaz's habit of keeping things, sort of perfectionist? In the last part of this video, Faaz accidentally saw the cover of the lens was hanging from the camera so he came towards me and wanted to "keep" the cover at its place. Hihihi..kacau daun betul! :P


Since it took us forever before our number being called, Faaz finally lost his interest to play, no more walking around. He just laid on top of his Daddy lazily, listened to his story while gazing at people who walked around. He smiled no more.

Awwwh, that's the sign that the charmer boy was fatigue... :)

26 comments:

jannahrais said...

hihihih pandai faaz jual minyak ek..sweet la faaz ni.

nadia, jannah rase kan elok nadia jangan besekan faaz di dokong dek salesgirl..bukan ape...dulu mase ammar besar2 faaz, penah ade sorang salesgirl ni dukung ammar.yela bende nak jadik,lengan ammar tecalar sbb kene kuku jari kelingkeng dia yg purposely dia bela panjang.meraung la ammar.luka la skit sbb kulit halus.sejak tuh jannah malas nak bagi strangers dukung dorang ni.kang kot jadik ape ape nyesal tak sudah kita ;)

Nadine said...

hihi, ikut sape lah tu kan dia tu :P

iye ke jannah. ouuuch!! siannya ammar! nadia sbnarnye mmg x prefer jannah. nadia slalu terpk kot kang tiba2 dia bawak lari ke kan (wildest imagination :P), tp few times terlepas sbb anak teruna saya tu laju je jalan ke arah sales person yg senyum kat dia tau. kadang2 dpt kejar, kdg2 mmg tak sempat. pastu rasa cam segan plak nak ckp jangan. takut org kata paranoidnye dia ni. tp betul jugak jannah kata kan, kot jadi ape plak nnti...hmm, i must be more careful lah next time. thanks dear! :)

my.mastura said...

nadia, naper ko terminate eh maxis bb tu? x elok ker? aku ni, baru igt nk amik maxis bb tu...tgh carik2 gak memana bb yg ok...

jgn kata Faaz, Mikhail pon sama..asik laaa org nk amik dia..just like u, aku pon risau org bawak larik jer..nauzubillah! Mikhail plak, pantang org hulur tgn, laju je dia gi kt org tu...kang kita x bg kang, org kata apa plak! aku kalau gi kenduri, mak aku selalu pesan, kalau ada org kata nk dukung, suruh aku mk dulu ker, baik la jgn, kalau org tu kita x kenal...risau kan? huh

anak peramah ni, bagus gak..yg x bagus nyer kalau dtg bab2 ni la...

dyana "his other half" said...

FAAZ COMEL! geram aunty nengok la. no words can describe how cute and charming ur are little munchkin :).

sabtu ni kita jumpa aunty nak gomol faaz kuat2. geram sangat nengok!.

Thara said...

babe, u know, aydein is exactly like faaz. very friendly and tak takut dgn org. sampaikan, dulu i risau nape lah anak i ni jenis yg tak takut dgn org. psl babies kan usually develop this stranger anxiety? until recently baru nampak mcm die dah mula kenal org, and nangis sket2 kalau org yg dukung die tu, org yg die tak kenal. but takde la meraung kuat pon. as long as i dkt situ, die ok je.

in a way, its good, pasal die tak berkepit dgn kita je and we get to get our work done. but in a way, takut juge kot2 stranger mana2 take him away without us realizing kan. besides, sometimes i rasa not as special lah since dia tak kesah sape2 nak dukung dia kan. haha. i mmg saiko. :P

faaz dulu pon jenis yg tak kesah kalau pass dkt org ke?

neena_kechik said...

hai faaz!!! =) you are so cute!!! =) hehehe

MOMMY NADIA said...

sangat geramnye tgk Faaz..
nak gigit aje pipi Faaz yg bam bam tu..:)kalau dpt jumpa Faaz..siap,Aunty gigit pipi gebu Faaz..:)

dear, Faaz almost like Adam tau..sgt ramah menegur semua org..I think ikut gene Nadia :)..my hubby kinda pemalu sket..so bila dah lil boy dia peramah,tegur semua org,my hubby pun kena make convstion ngan org huuhu:)
penat kalau g kedai makan,meja sebelah mmg kena sapa ngan Adam..dia boleh smile till org sebelah balas balik,br dia satisfied!huhuhu..

betol Nadine,my hubby takkan allowed stranger pegang..mmg selalu org dtg nak pegang dia,tp my hubby akan follow..sort of tak percaya kt org!

btw,Faaz baik tau..bila boring duk atas daddy dia..Adam dah expert jalan nih..no more duduk baik2 tau..dia akan tawaf smp mommy yg penat!Adam tk pernah tired tau..

Nadine said...

Mas,

Aku terminate sbb first, masa ambil dulu aku staff Maxis, ade promo. Hihihi..secondly, its for Hazwan, sbb at that time he studied at Ipoh, ulang alik KL-Ipoh tu, senang sket dia nak bawak. Now, dia dh sambung study in KL, so aku pasangkan streamyx kat rumah gombak je.

Bagus tak bagus tu, based on my experience as network engineer, depends on capacity. Kalau area ko ramai yg guna, it will be a bit slow la since dia kongsi the bandwidth. But now, most of the sites Maxis dh implement EUL (2nd carrier). By right, it should be improved.

Haa, betul tu Mas. Usually kalau pegi kenduri mmg kitaorg bergilir. Fadzil mmg tak bagi org lain selain family yg pegang. Kenduri ramai org kan. Susah nak monitor. Yes, I agreed. Peramah ada pro and cons. Personally aku rasa lagi bnyk pro nye. Cuma bab ni la kena careful sket :)


Lady D,

Awwwwh, so sweet of you to say that :) Nanti I will surely ask Faaz to give u a kiss lah! ;) Hihi, Sabtu ni kita jumpa eh. Nadia pun dh rindu nak jumpa Hadif!

p.s: simpan sket mashed potato aunty utk Faaz yer. Hihi :)

Nadine said...

Thara,

Yes dear, they both are the same! My Faaz at one stage dulu pun tiba2 a bit scared to strangers, but if his parents ade near to him, after a while dah warmed up dia ok. Now rarely dia takut kat org. Lagi datang approach adela..ish, ish. You wait till Aydein dapat kaki. Im sure he'll do all the cute actions plak pasnih. He he :)


Haaa bagus sgtla tu, u saiko, I paranoid. :P Geng! Hihihi..what to do, after all, they are our precious little ones! mmg tak dpt nak elak these feelings aite? :)


Hi Aunty Neena,

Long time no see. Faaz says u are cute too! :)

Nadine said...

Nadia,

Bagusla Adam nie. Sampai org dah balik smile jugak tu. Kalau I still takde baby mau I kidnap Adam bawak balik rumah..dahla I mmg suka budak. Hihihi..

Terbalik kita dear. Your hubby is like me. Because of Faaz skang I kena belajar meramahkan diri. He he he. Good practise for me :D

Wah, banyak betul stamina Adam. It must be from ur milk,Nadia. I envy you! (in a good way :) Adam is sooo lucky! ;)

p.s: Tiba2 terpk mcm best if dapat jumpakan the babies sume. Im sure they will have things to talk about since semuanya peramah belaka. So far, babies at Faaz age yg pernah jumpa either agak kecik, (which he loves to hug and kiss)or yang sebaya but not that friendly. Hmm, if I have my own place dah lama I ajak all bloggers mommies dtg rumah I tau! :)

Mrs. Ishamizu said...

So charming!! bkn main lg dia senyum kt salesgirl tu eh..aunty kt cni pon cair gakk!hehe...Izu pon suka bby yg peramah2 ni...biasalah bby kn klu kene gayanya mmg mudah tsenyum n mesra even to strangers..cuma yg tkt nya jmp parents baby tu yg xperamah...hihihi..tkt sgt la org nk amek ank dia..izu rse nadia bgs...xkisah klu Faaz ditegur dn didukung oleh org2 lain tp kte kene monitor la kn...klu kte baik n sopan insya Allah org xsmpi hati nk kidnap ank kte..n mudah2an dijauhkn terus dpd org2 yg ada niat xbaik mcm tu..hihi..

Dear, pegila cast Faaz, mn tau leh jd model iklan ke?? hehe...kami tmpg bangga!;)

Nadine said...

Huhu. Nadia ni tak sebagus mana la Izu. Nadia still berusaha nak jadi peramah dpn org (kena blajar ngan Faaz..he he he). Kadang2 Nadia hanya mampu tersenyum je bila Faaz approach org. Rasa segan sampai slalu blur tak tau nak ckp ape. Hihi...Dulu kat campus pun kalau jumpa Izu Nadia banyak senyum je kan. :)

InsyaAllah..Ameen. Mudah-mudahan.


Hihi, actually we went once, but decided not to go on further. Sbbnye, shooting time ikut the agency. Baby ade waktu tidur dia jugak kan. At that time Faaz was just 7 months. Sian dia ngantuk2 kena suh smile n pose, dgn camera flashing non stop. Tak sampai hati sungguh tgk.. Jadi model Daddy & Mommy sudahlah :)

:: NieSha :: said...

hensemnya faaz...nmpk cm big boy dh dia...
damia pun cm tu gak nadia..tak takut org..selalu klu g mkn ke, shopping ke, dia pegi tegur org2 yg xdikenali..pnh 1 kali tu kitorg bw dia g bjalan kt dataran dpn masjid putrajaya, dia boleh pegi duduk atas riba sorang guy tu.. Ya Allah..takut betul wani...maklumlah skrg nih byk kes yg xterjangkau dek akal..huhuuu...

Nadine said...

Thanks Wani.. :)

Feature nampak besar tp dihati masih baby lagi..cewah! hihi..

Iye ke Wani. Ni turun Wani ni, peramah. :) Anak perempuan lagi kena jaga bebetul ye Wani, nak2 zaman skang ni. Mmg kena extra careful lah kita kan. Kids bkn tau ape, diaorg innocent je..

MOMMY NADIA said...

mesti lagik best kalau nadine masak kan kan!!
gud idea nadine..need to find the host!

MOMMAHOLICSURI said...

Faaz ni sangat comel tau. Paling geram kat pipi dia. Sapa-sapa tengok mesti geram!! dengan mulut munggul dia tu.. hihi :)

Oman nak kata friendly, ikut time. Dia suka buat hal sendiri. Pastu, Dia lebih pada jinak2 merpati. Hihi. Klau dengan orang lain dia x berapa sangat. Kecuali yang dia dah familiar.

p/s: Kacut Faaz comel bangat!! :)

Nadine said...

Nadia,

eh eh eh..you lah dear! U pandai masak sbnarnye tp tak mau tunjuk, kan? kan? hihi :)


Mea,

hihi, thanks. :)

Iye ke..Oman jual mahal ek. Ok takpe, one day jumpa aunty nak try tackle sket, tgk Oman sudi layan aunty ke tak.. hihi.

In a way its good lah dear, tak la u risau sgt kan org2 tak dikenali nak dukung Oman, tuan punye badan sendiri x brape nak layan. he he..

p.s: hihi, thanks. tp kasut Faaz mmg takleh lawan la ngan collection kasut Oman yg cool2 semuanya ;)

YOI said...

Dina pon tak friendly sgt with strangers. Tapi kalau tgok kat nursery, dia raja lawak kot. Tanak tido, tapi tepuk kawan2 suh tido. Kira dengan kawan2 yg dah biasa jumpa dia ok.Kalau dapat ngan orang suara 'kuat' lg dia 'memencilkan diri bawa ketiak ibu dia'..hehe.. Mcm faaz, dengan semua orang dia nak kan.. gud..gud..

Nadine said...

Mesti Dina ni jenis soft spoken kan, dia suka org yang cakap lembut2 jer ni. Bagus betul anak dara en. faisal nie :)

Faaz kalau org ckp kuat2 dia ok lagi, cuma jangan tiba2 datang terkam n dok gomol2 pipi dia. haa, itu dia pantang sgt. nanti habis mulut mungil tu asik membebel jer :P

YOI said...

uh....rasanya dina tak soft spoken rasanya nadia. Dia mmg sah ikut ibu bab2 perangai. Kasar n garang...huhuhuhu...faaz lagi sopan..dina semlm pale benjol, lari lam nursery, langgar dinding masa mamai2 bgn tido. aritu calar badan, panjat tepi2 tangga. heroin bertukar menjadi hero...huhuhu..

Mimy Hamid said...

tgk baby faaz mcm makin tombam jek..yer ker??

Nadine said...

Hehe..iye ke Mimy? Lately ramai tegur kata dia badan dia dh susut sikit. Nadia pun dh lama x weight berat dia. Tp baju yg dia pakai tu mmg agak fitting lah..agaknye sbb tu kot nampak bam2..hihi

RedApple said...

colem nyan faaz nih...!! geram...!!!!
such a lovely boy. his smile could melt all perople heart!
salam perkenalan..!

Nadine said...

Hi Red Apple,

Awwwh, so sweet of you to say that :)
Thanks. Allah Maha Kaya kan, babies are made cute and adorable supaya kita sayang sgt kat these little creatures :)

Salam perkenalan 2u2! I'll surely drop by ur page soon! :)

RedApple said...

sori nadine for so many typo...as usual...fighting with aydan. dia pun sibuk nak taip sama..;) love to read ur blog & enjoy baby faaz pic.. do post more yah..!!
salam perkenalan... sitit

Nadine said...

ahaha..so cute! I can imagine that :)
awwwh ur so sweet. eh I love to read ur blog too, post more photos of aydan will ya? :)