Thursday, June 24, 2010

New Trick

Since Faaz can walk and run, going off to work in the morning is not that easy for me. He will run towards the door before me and stood still in front of the door, begging me to "go car". He will cry when mama carry him. Oh, it is sad to see him crying for me every time, it made me weak to start my day :'(


We tried almost everything;

-bring him out to the back door to watch the stray cats (since he loves cat)- Failed! he'll run as fast as he could when he heard the sound of a key or the door!

-bring him to mama's room to play with her alarm clock. He used to fond of it. - Failed! Since he knew the trick, he started to cry whenever I carry him towards mama's room!

-turn on the TV & Disney Playhouse Channel - Failed! He'll obediently sat on the sofa for few minutes and the moment he saw me approaching the door, zazzzzz! he'll run towards me and hugged my legs.

- bring him out as well, and let him feed the fishes in the pond. - Failed! He'll cry at the gate the minute he saw me entering the car.


Seriously, it's either made me feel weak or heartbroken when I see him cry or give me a sad, sad look every morning. No more smiling and waving as he used to do when he was smaller *SOB*


How would you feel, seeing your little boy standing and looking around for you patiently although you have drove away to work?

Ok, this photo might not be clear to you. Let us zoomed into this photo...


Isn't it sad to see this?? :'(


Alhamdulillah, I am no longer need to face this situation from today onwards. Mama managed to find a new solution this morning. So far, it seems to work...hurray!! :)



Wanna know what it is???




Well...




The answer to my prayers is....


.........



......



....




A WATER HOST! :))


Can you see how committed he was this morning?
:)




Faaz loves water, so mama thought him how to water the plant using the water host. Owh, Faaz loves it so much!. No more crying, no more sad face. Instead, he will give me a salaam, a hug and a kiss on my right cheek before running towards his Nani....and the host, of course :P.


However, Muhammad Faaz Naqi isn't Muhammad Faaz Naqi without his cheekiness...

Did you see the wet pavement?
This little boy was trying to wet his mommy!! Hahaha!
He was still smiling cheekily when I took this photo.
Faaz, Faaz...buat mommy guwam!! :)

p.s: My motherly instict tell me that this new trick will not last long. I must think of something else too. Any idea, anyone??

28 comments:

neena_kechik said...

hehehehe series comel lah kak nadine. mula2 mood sad, pas2 terus gelak bila bc sampai bwh.pandai je faaz nk kenekan mummy die.hihihi =)
idea? hmmm skrg xder idea.nant kalo dah dtg idea neena inform =) hehehe

RuZaNNa said...

Alahai sedihnya tgk the 1st gambar.. lagi sedih bila tgk if my son menangis2 & meronta2 nak ikut.. mcm i torture die pulak..

Imran pun skang dah pandai.. everytime nampak i pakai tudung, die mesti tau nak keluar.. so whenever i want to go out and dah pakai tudung, i would tell my maid to take imran out at the back to look cats.. so in that way die tak nampak i pergi.. he's alright if tak nampak i pergi.. if nampak mmg chaos jadi..

But by doing this, you can't kis goodbye.. at least it's better than seeing him crying.. :)

dyana "his other half" said...

ala sedihnya tgk the zoom picture tu. boleh terasa sedih kat hati ni. oh, sungguh emotional cd ni kan. hehe.

tp the next pics of him with the water hose put back a smile at my face. bukan saja smile tp tergelak pun ada. ahahaha. faaz, faaz. cheeky betul la dia ni.

Nadine said...

Neena,

Hihihi..mmg sedih tau hari2. Faaz skang dh bijak, susah tul akak nak trick dia. Tp harini tidak lagi...weeehooo!

Itula, masa tu rasa nak lari masuk dlm and cubit2 pipi gebu tu tau! guwam! tp..xmo lah amik chances. Either dia sibuk nak ikut akak balik...OR dia lencunkan mommy dia ngan "hujan" dia tu. Ehehe :D

Nadine said...

Anne,

Mmg sedih. Bergenang air mata ni bila tgk gamba tu dlm hp nie..esp bila dia sibuk cari "Mommy, Mommy". Lemah trus *sob*

I pun dh try bawak gi blakang tgk cat, sbb Faaz pun suka kucing :) Dulu ok, skang tak jalan you. Dia sejak jalan ni kurang dukung. Dia xmo. Telinga pun dh alert, dgr je bunyi pintu zaaazzz je dia lari ke depan. Pastu mmg meraung tak hingatla :(

Nadine said...

Cee D,

Cee D yg tgk gamba pun sedey, apetah lagi Nadia yg melaluinye..(eceh, ayat :P). Sad, sad, sad..

Hihihi, yes dear. My little boy itu sgt cheeky. Nadia ngan Mama mmg gelak tak hingat pagi tadi :)
Musti dlm hati dia, "Mommy ni asik nak tinggalkan Faaz je, amik ni..rasakan!" Hahaha! :))

MOMMAHOLICSURI said...

Nadine, this is exactly how i feel everyday since Oman was admitted due to high fever about months ago.

Since that, Oman never smile when i send him to his babysitter house. He would cry out berjujuran air mata. If the kakak bring him inside immediately, he would run to the sliding door and shout momma! momma! sambil cry cry just like Faaz inside in the 2nd picture. Now, when we approaching the babysitter's house, he cried and refused to be held out of the car.

When i see him dengan air-air mata tu, Allah je tau, betapa sedihnya dalam hati ni..

Selalunya i x sanggup tunggu lama-lama. I ain't kiss him goodbye.. Like anne said, at least it's better than seeing him crying.

But... i will take a few moments in the car.. open the window, i dengar bila Oman will stop crying. Lama you... kesiannyer!!!!!!!!

Mujurla skrg dah ade beskal kat umah tu.. nak pujuk dia tunjuk basikal. Tapi lepas nangis gila-gila jugakla...

So, i exactly know hoe you feel, dear.

Tapi Faaz budak chomel.. hihi.. cute sungguh gambar dia pegang water hose tu tau!!!!!!

I doa Faaz lepas ni x nangis dah. X sanggup kan tengok.. uhuk uhuk ..

MOMMY NADIA said...

Nad,
oowhh seddey je starting entry ni...maesti susah nak pergi keja kan...Adoi...makin besar diorang ni dah paham...
takpe..hopefully this new trick tahan lama sket sblm mommy found new idea...

U know..I mmg takpenah faced this prob..kalau kebetulan my mom ada kt umah..pasang Barney..Adam buat dek je kat kami nak g keje..jeling sket c'tinue watching barney..

n kalau kt nursery..everyday bgn pagi mmg muka dia excited..kalau my hubby send me dulu..Adam salam n hug..then wave at me happily...
kalau we send him to nrsry plak..dia tak nangis..dia buat muka masam aje lah..
cuma I tak tahan tgk..bg bag terus cabut..
tp during balik keje mmg best..time pick up dia..berlari2 k arah keta ..sukke..;)

maybe Nad u kena explain and let ur mama to teach him to release u to work..
sb we all selalu ajar Adam to say goodbye to somethings..eg. kalau tgh main dalam tab..dah abis mandi.."wave at ur toys"..then dia akan wave and leave them behind..

InsyaAllah Nadine..goodluck!

:: iManja :: said...

pelbagai memek muka i dok bacer citer faaz this time...

INDA said...

alahai...kesiannya faaz...
looks like you dah dapat byk tips, inda nak bg pn, pengalaman belum ada... but im dying for having these kind of experience.
inda rasa, maybe you boleh selang-selikan trick tu. one day tgk kucing, next day cartoon, next day water host etc. hehehe, sori, inda belum ada pengalaman la...

kella said...

alololo.. sian pulak dia!
tapi so sweet la dia cuba basahkan ibunya tu! hihihihi..
buat lagi faaz.. buat lagi!
budak faaz ni chumel la!
aku geram sudah... hmmm

Mrs. Ishamizu said...

Isk siannya..Izu pn ada pengalaman yg sama masa ngajar lst yr..at that time, sedey btul tgk muka Iris...wpon dia tk nanges tp muka sedey hbs..sayu btul Izu..Zahin plak klu dia dh tjaga time Izu nkgi school mmg nyaya..apalagi wat drama air mata.."Umi, jgn tgl Zahin...uwaaa..Umi, tk pyh pegi keje..uwaaa..umi, dok umah je jaga Zahin.." Ya Allah masa tu mmg nanges Izu! konfem.

Sian Faaz..tp mujur dh ada new distraction tu kn..hihi..tp yep, kjp je..mcm ank2 Izu mmg jns cpt boring so dear, since Faaz suka air, bukak 'pool' time Nadia nk gi keje tu.. biar dia berendam, mst dia suka! heee. Zahin n Iris pn klu rengek2 smpi ssh izu nk wat keje lain, mmg izu turunkn bath-up haa senyap la derg dlm tu..main air!! hihihi..tk pon bg botol sabun, leka Zahin tiup belon selagi tk habis air sabun n Iris pn tlopong tgk belon2 yg along dia tiup tuh..ngeee..

Nadine said...

Mea,

La ye ke..you sanggup eh tunggu dlm keta dgr dia nangis sampai stop. Kalau I sure dh lari balik kot amik dia. Faaz kalau nangis slow je..tp mendayu2 je panggil "Mommy...wer Mommy??". Sayu you.. :'(

Alhamdulillah, lega sgt skang dh ade new trick tu. So far until Friday dh bleh lepaskan Mommy dia pegi keja dgn gumbira, boleh kiss2, hug n salam. Tp tula..asek keja nak simbah kita ngan air je. Cheeky betui :P

Betul..kalau diaorg nangis tu lemah jer rasa. huhu..

Nadine said...

Nadia,

Adam ni betul2 peminat setia barney eh. I can imagine how he took a glance at u all before cont' with his show tu...hahaha, comel lah Adam nie tau! Faaz suka jugak barney, tp kalau bab2 nak kuar rumah or "go car" dia tu, any show can't make him glued to the tv pun..huhu.

Iye ke, dpt beg terus cabut eh? Hahaha, that is funny! :)) He must loved the crowd n his friends so much kan. N I'm sure he's so ready to go school nnti. Untung you tau!

Ic..ic. akceli me n Fadzil mmg akan ckp kat dia on every Sunday night. I'll say to him, "Faaz, tomorrow Daddy & Mommy have to go to work, Faaz stay with Nani k, don't cry n be a good boy. Ok" and usually he'll answered, "Ok, yash! (yes). Tp esoknya?? Hahaha..nangis jugak nak go car dia tu. Takpela, we cont' the routine. Hopefully he'll understand soon mcm abg Adam :)

Thanks!

Nadine said...

Sue,

Hihi..ye ke. I pun masa tulis tu at first sedey, then bila teringat incident that morning mmg tergelak sowang2 hihi...


Inda dear,

Hey, that's a good idea, teacher! Whyla tak terfikir kan. Kalau asik benda sama sure dia bosan, better selang seli kan? thanks!! will definitely give it a try. :)

takpe Inda, ur turn is coming soon. percayalah nnti rasa "eh kejap je". each and every baby have different milestone, different ragam..I'm sure u'll experience some things yg Nadia tak pernah experience. So, when the time comes, jangan lupa kongsi tau! :)

Nadine said...

Kella,

Hihihi, oooh awak suruh dia buat lagi yer. Padanla sampai jumaat pagi pun dia asik nak basahkan mommy dia :))

thanks Kella! Nanti bila Kella ade baby pun misti comel sbb Kella pun comel :)


Izu,

Bagusnye Iris ni, tak nangis pun. good, good girl lah! Ic..bila dh besar n dah paham pun ada cabarannye jugak yer Izu. Bijak betul ayat2 Zahin tu, bkn ummi je lemah...aunty pun cair n lemah selemah2nyer! tp Zahin mmg pandai cakap la Izu. teringat2 lagi masa jumpa dia dulu. she's such a bright girl lah! ckp mcm budak besar :)


Wah..ye ke. Tp Faaz takut sejuk Izu, nak2 pagi2 kan. Pagi2 mandi air kurang suam pun dia complaint "mommy sijuk, cold" (dia guna skali 2-2 bahasa terus. ahaha!). tp yg bubble bottle punye idea tu menarik. since Faaz x reti blow bubble lagi maybe bleh beli bubble gun tu kan. cam best jer! (mommy yg excited tetiba :P)

tq izu~ :)

Mimy Hamid said...

dia suka air la...macamanak buah i boboy...since umah u ada hall beli pool kecik tu la...ok kot..tp penat la nak tunggu hari2 mandi berjam jam kan...but so shwwet la this baby boy..ada je benda nak buat..panjang akal

my.mastura said...

huh..aku dh baca posting..lupa nk reply :P

apa kata for next, ko suh mak ko jaga dia dlm bilik..hopefully dia x nampak ko masa ko nk kuar rumah tu..heheheh

sedih tgk gambo faaz 'terperangkap' dlm rumah tu..

Nadine said...

Mimy,

Hihi..kolam tu mmg ade tp tula, mmg tak larat nak menunggu dia main air dlm tu :)

Mas,

sedihkan? mcm kena penjara pun ade jugak :(

itula, dulu mmg buat cmtu. bawak bilik mama, dia leka main ngan jam loceng mama. skang aku br nak sampai pintu bilik mak mertua aku tu, dia dh hug kuat2 takmo lepas. dia dh tau tektik :)

Thara said...

awww sedehnye tengok faaz tercagat dkt gate mcm tu, nadine! :( and ure right, unfortunately whatever trick that worked for him at the moment wont last long so u will need to think of another one! let's see.. how about getting a small set of "playground" and distract him with it when u go to work. there's this type of toddler seesaw and slide in the market tau. im sure faaz will get entertained by it! also, how about getting him rabbits? and let him feed the rabbits everyday? maybe that'll work? whatever it is, i sure hope u find a solution coz it really is heartbreaking to see faaz looking for you like that each time u go to work! :(

Anonymous said...

ala siannyer tgk gmbr kt pgr tu..sedeynyer...saye nk bg tips pn,xtau camane..sbb xde pengalaman yg byk si Daris nk ngikut..saye di 'babai'kn ade la..sbb die xsbr2 nk g main ngan kakak nyer (nanny's daughter).salam tgn, cium & terus cabut nk g main..maybe Faaz kene ade geng kot.ade sekali due Daris buat perangai,abahnyer terus ajak naik moto atau g main kt taman pepagi.

Diyana Didie said...

hehehe cute jek. tp betollah tunggu dia boring nnt kena cari idea lain pulak

Nadine said...

Thara,

Bestnya idea you tu! Mini playground sounds fantastic. Thanks dear! :) I dgn excitednya cpt2 told my hubby and he kinda like it. Cumanya, kena put on hold dulu after my SIL wedding end of this year. Sbb nnti tak tau nak simpan mana. Stor in laws I mmg dh penuh sbb simpan toys utk 3 cucu. Hihi..ni la problem org belum ade own place :) In the meantime maybe bleh try bela rabbit ke kan? Boleh ke I handle eh. I ni pemalu sket ngan haiwan2 berbulu ni. ngeeee :D

Nadine said...

Anonymous,

Ni Ira eh? Hi Ira! Thanks baca blog kita :) Owh ye ke..good boy betulla Daris, very independent! :) Awak plak di bye2kan yer. Hihihi..

Itula, mana saya nak carikan dia kawan wak. Hantar nursery leh la dptkan kawan. Nantila saya usahakan bagi dia adik. Ehehehe :)

Nadine said...

Didie,

Hehe..thanks. Itula, Im cracking my head for the next strategy. Bkn akak je akceli, sume org. Smlm, PIL akak belikan few new toys utk Faaz so that he's occupied sket. So far menjadi. Pagi tadi dia bangun tido and went straight to his play area. Bye2 je akak pegi keja. *smile*

kella said...

nadine, tetiba je bila baca your reply kat atas tu, buat hati ni terharu dan sebak.. alamak sampai bergenang pula..
huhu.. insyaAllah murah rezeki kami dikurniakan cahaya mata juga! terim kasih! (oh.. tidak boleh meneruskan kata2 lagi! emo pulak!).......

Nadine said...

Awwwh, Kella. So sorry I buat u nangis. I pun terharu ni baca ur comment. Insyaallah, Kella. I doakan. Cpt atau lambat itu urusanNya sbb Dia lebih mengetahui kan? Yg pasti Kella usaha n jangan putus asa ye :)

*hugs*

MOMMAHOLICSURI said...

Oh dear, i sangatla x sanggup sebenarnya. I pernah 2,3 kali pusing balik and amik dia..but things getting worse. Lepas i hantar balik kat sana, dia lagi teruk nangis sampai bengkak-bangkak mata. So, demi kebaikan i and Oman.. i think both of us need to learn how to be strong kan. :) Walaupun dia nangis kat umah Mak yah, i nangis dalam keta. hehehehehe.