Wednesday, July 21, 2010

Potty Training?



~~~~~~~~~~~~


Sunday, 11th July 2010, approximately 2.45pm.


Faaz: "Mommy, Faaz yak!"

Me: "Faaz yak? Ok, we go bathroom, k?"

Faaz: Nodded. "K". (opened his arms wide enough for me to carry him).


*yak = bowel movement*


Later at the bathroom...

Me: Open the diaper with puzzled. "Faaz said Faaz yak. Here no yak pun.." Pointing the diaper to Faaz.

Faaz: Grinning while ready to play with the water host.


A minute later...


Faaz: "Mommy, yak!" "Mommy, yak!" while holding my hands.

Me: Puzzled. "Faaz wants to yak??"

Faaz: "Yash" ("yes").


I brought him to the water hole (or whatever you call it :P), and asked him to squat. He then did his own job calmly :P.


Note: The same incident happened again today, 21st July 2010.

~~~~~~~~~~~~

When I got married and decided to get pregnant, I always thinking whether am I ready or am I capable to take up the responsibility of raising my own child to become a good caliph in this world. Among the responsibility that I think is major includes the potty training (seriously, please don't laugh at me ). I think its not an easy task to train the child especially when I saw how difficult it was for my aunt who is a teacher trained her children; the mopping, the bedsheets changing, the wet bed..huhuhu. I've always wonder how some people can train the child efficiently or its just some are just too lucky that their child is a very fast learner. At that time, I even told myself.."kalau time Nadia susah2 sangat import mak train ok kot " Hahaha! Sikit2 mak :P


Now that I become one, I know that whether I'm capable or not, its my responsibility and I have to do it on my own! More meaningful too, as your child achievement reflects you indirectly. After the incidents, it seems to me Faaz now has the ability to associate the awareness of being full and the need to eliminate it. However, no sign of urinating yet so far. Should I start to potty train Faaz for bowel movement? Is 18 months consider too young (as mentioned in babycenter.com)?


For your information, since this month I started to train Faaz on urinating during the weekends. This technique is taught to me by my mother. What I do is, in the morning when I want to bathe him, upon opening the diaper I will asked him to squat and start to make the "shhhhh..." sounds until he starts to urinate. I do this exercise twice a day, twice a week. Hopefully Faaz is ready to pee without his diaper soon. To tell you the truth, this exercise is not easy, especially if you have an active and playful boy like my son. It takes patience and determination. I believe in the sayings, "when there is a will...there is a way".


As for the bowel movement, I am still doing some readings and asking opinions. Anyone who care to advice or share their experience is more than welcome. I need help...should I start to train him? or should I wait till he is 2 years old??

25 comments:

Mrs. Ishamizu said...

Nadia, go on je with potty-training. nmpknya Faaz dh ready! he's so advanced! lg satu sbb dia dh pndi ckp, so sng..dia nk 'yak' dia bgtau..hihi...

Iris ni pn izu tpk jgk nk start PT awal bbanding Zahin sbb i'm not planning to conceive in the nearest future kn..hihi..tp dia lum pndi ckp lg..jd may be kne postpone jgk kot..

BTW, happy potty-training..:)

jannahrais said...

good faaz! betul lah tu....bile faaz dah pandai cakap nak yak, means faaz dah ready untuk lebih lagi.rezeki nadia la tuh bile faaz dah volunteer nak poo poo kat toilet...comey je!

awal awal mungkin dia main main..actually bukan memain pun, besela..sedangkan kita yang dah besa ni pun boleh tebantut nak qada hajat, ni kan anak anak hihihi

well done nadia! keep it up mummy for potty training..age doesnt matter as long as our baby is ready for it.

MOMMAHOLICSURI said...

Hihi.. cutela Faaz ni masa cakap Yak. Can imagine his face masa tu. :)

Oman has shown his readiness to PT too. He would tell us whenever he feels like want to 'bobok' (poo-poo) by saying 'bobok'.. Tapi i x pernah lagi buat macam u Nadine. He still do his business as usual. Bila time cuci, pandai je dia squat. Agaknya dekat day care dia ade train kot.

Dulu masa kecik2 pun i selalu tgk my mom train my sister and brother urinating by making the shhhhhhh sound. Tapi mmg berkesan. I should try the same too. :)

Faaz is so ready i rasa. Faaz, enjoy your training kay. :)

MOMMY NADIA said...

go go Nad..18mnths its a gud starts!
so cute la..Faaz..gud things Faaz dah pandai ckp..Adam boleh sket2 sgt lah..
cuma this few weeks dia tak suka bila pooped, then he will tell me to wash..bila pee, dia still tak pandai nak ckp!

cute one, when we went back to Trg last week, Adam suka sgt main air dlm bilik mandi,so sket2 dia bgtau dia kookoo (words for poopoo)..tgk2 dia nak main air!

Faaz so cute in sleeveless!cutenes!!
I love to buy sleeveless too lately ;)*smlm br angkut satu dr mcare ;)

but yet lupa lagi nak beli potty bowl tu...jom dear sama2 start PT for our kids!..

irradhil said...

good jod Faaz....
bagus2....18mths dh strt PT.keep it up nadine.

bagusla Faaz nk yak pn die ckp.kisah esya lain lak.esya kalu nk "uuu...uuuk" (poo-poo) die bkn jenis yg duduk cangkung senyap2.mcm duk belakang pintu or whatsoever.die ni jenis...."berjalan".heheheeh.ke hulu ke hilir nk uu..uuk.can u imagine that.so xsempatla irra nk snap gmbr die ms uu..uuk...die msti mrh.hehehehe.tp skrg ni so far alhamdulillah la...she's diapers free on day n night already.cumer time poo-poo jer.xnak poo-poo dlm toilet bowl.huhu.lg satu irra perasan...esya ni konon2nyer hygenic la.bukak jer diapers, she must be uwekkkks.aiyyaa...sndri punyer bhn kumuh pn geliii.maybe sbb tu die xleh nk poo-poo kt bowl.tp irra akn usahakan jgk.

so Faaz....happy training k.enjoy urself.

Nadine said...

Izu,

Nadia pun rasa dia mcm dh ready. Tp Nadia noticed he only acknowledged Nadia when I'm at home n kebetulan time tu dia nak "yak". Sbb bila dgn Nani dia, xde plak dia ckp pape. Tau2 dh yak :P

and then, bila babycenter mentioned 18months is too early tu yg mcm berbelah bagi lagi tu.

tp bila ibu2 yg dh berpengalaman luas mcm Izu, Jannah n Irra say go for it, rasa mcm semangat nak start. Thanks!! :)

dyana "his other half" said...

pandainya faaz. dah reti nak bagitau mummy dia yak. dah ready la tu nak PT rasanya. good luck dear :).

yg pasal "shhh" tu pun my mama selalu buat kat hadif since his first week. tp bila dah balik KL ni kadang2 cd buat kadang2 tak buat. muahaha. selalu kena marah ngan mama. dia kata mesti buat selalu. huhu.

Nadine said...

Jannah,

Thanks for dropping by ur comment. Nadia mmg perlu sgt input dr ibu2 pro mcm you all tau :)

A'ahla Jannah, betul ape Jannah ckp. Kadang2 kita pun ade rasa terbantut inikan pulak budak2 kan. Nadia tak terpk pun pasal tu. Haih!..

InsyaAllah, Nadia akan start secepat yg mungkin. Moga2 dipermudahkan. Amin.

***********

Nuurill,


Alahai bertuahnya you Oman pandai squat sendiri! :) Faaz Naqi, mama & I kena train. Ingat lagi masa mula2, kelakar sgt. I suh dia squat, dia pegi duduk dgn terkangkangnye dlm bathroom tu. Jenuh tul I nak cuci lantai bathroom tu tau! Hahaha..

Oh yes, Mak Nadia ckp mcm tu la dia ajar kitaorg 3 beradik utk urinate sendiri. Jomla sama bershhhh. Hihi...I pun buat weekend je la since kita ni bekerjaya kan :)

Nadine said...

Nadia,

Jom! Jom! You dh survey which potty bowl yg bagus nak dibeli tak? Tp you mesti nak cari kat MC kan. I rasa you dh mcm duta MC dh. Hehe..


Hihihi, pandaaai Adam. Nak main air rupanya dia. Bijak, bijak :) Thanks dear. If you noticed I mmg suka pakaikan sleeveless to Faaz. One, sbb dia dia slalu kepanasan...two sbb I rasa Faaz nampak tough and bam2 bila pakai sleeveless. Hik! I slalu beli kat Cotton On Kids sbb design2 dia macho n you can get it as low as RM15!! :) Tp MC punye I suka jugak sbb its more colorful ;)

Nadine said...

Irra,

Wah Esya, you poo poo on the move! Hahaha. Bagusnya dia dh diaper free. Senang hati ummi dia kan? :)Umur Esya skang bape Irra?


Hihi, penggeli ek dia. I guess girls mmg mcm tu kot. Adik sepupu Nadia yg plg kecik pun mcm tu. Tp dia terlebih hygenic sampai pening pala Ibu dia. Hihi..

Thanks Irra. Smoga Faaz akan diaper free cam Esya jugak soon! ;)

Nadine said...

Cee D,

I know! Mak Nadia pun everytime call tanya pasal Faaz mesti spot check pasal benda nie. Hihihi..Nadia pun slalu miss Cee D, weekend jer yg x miss. Itupun mmg menuntut kesabaran sbb Faaz xleh duk diam dlm bathroom. Ade je benda dia nak buat. Especially dgn water host. :P

Thara said...

i love this pic of faaz! sgt macho ok! :D

babe, im afraid i cant chip in any advices here since as u may as well have known, aydein pon baru setahun jagung. i pon taktau bila nak start dia on PT.

tapi from ur story, looks like faaz's ready for PT lah. bcoz he can alrdy tell when he wants to "go". lucky u, faaz is such a smart boy! :)

MOMMY NADIA said...

hahaha duta mc..sb nak collect point..I loike!!
potty bowl kt mc murah tau..after 30%..yg kecik tu..tp kan dear mcm size Adam tak muat aje..kalau nk Fprice..huhu mahal gile!

owh mmg nmpk tough tau Faaz..betul Adam pun sb kepanasan aje..thats why I start kumpul sleeveless..I love GAP sleevelss jgak..bnyk pesan my fren balik US..hehehe ;)

Nadine said...

Thanks Thara. Hihi..I pun rasa dia nampak macho. First time ni pakaikan black kat Faaz :)

Issokay dear. Tula I pun rasa yg sama sbb dia dh pandai signal plak. sblum ni takde. Aamin, thanks :)


**************

Nadia,

Hihi..ic. I blum pernah survey lagi. Ade size rupanya potty bowl tu. Ingat sume standard size :P


Wah, US mari lagi Adam punye sleeveless. bestnya. I noticed kat sini, GAP mcm susah nak cari sleeveless. Cuma masa summer collection haritu adela few designs..

faisyura said...

wah.. faaz cepatnye potty train... zaim actually zura buat introduction when he reached 2.. tp on off.. time tu pulak dpt aariz, dgn tade maidnye, mmg terbengkalai usaha... tp still, bile mandi, suh dia pee kat toilet.. hafal skrip..

mommy: "zaim, kalo pee ckp apee?" zaim: "mommy, zaim nak pee at toilet.. ok mommy datang" (haahah siap tolong buat jawapan mommy lagi tu..)

tang skrip ni mmg pass tp tula zaim ni sume kate, tak pernah nmpk dia duk diam.. tu yg payah nak tangkap tu.. tau2 mesti accident dh ter pee kt sluar.. pastu barula gelabah...

just recently, zura seriously potty train.. siang mmg off terus diaper, except time tdo... nmpk lebih berkesan tapiiiii mmg keen rajin bwk pergi pee.. stgh jam sekali.. tp now ade imrpovement, kdg2 kalo kite lupe tu dia yg ckp snediri.. elok jugak sekali sekala terbabas, jadi dia akan ingt.. kalo tak ckp nnt abis basah sume.. ;)

tp mmg tang ni paling kene sabar dan rajin.. same-same la kite usaha.. ;)

Nadine said...

Haaa, ni lagi sorang mommy yg dh pro. Thanks for sharing Zura :)

Faaz blum start lagi, tp dia mcm dh ready n bagi hint kat Nadia suh start kan. Stakat ni bila nak poo poo jer dia bg hint. Urinating rasanya dia blum rasa lagi kot. So Nadia plan nak potty train dia on bowel movement dulu.

Agree with you. Mmg kena rajin, and memang kena sabar banyak. Smoga dipermuhdahkan semuanya...InsyaAllah. :)

Anak Bapak said...

saya ni silent reader..tp nak share la pglaman..

saya baru ada sorg anak..skrg dah 2thun 4buln...(doakan saya cepat2 dpt anak lg dan ada anak yg ramai...)

saya pernah train anak seawal 1thun 5buln(tak pndai ckp lg..tp make sound dlm bhsa dia la..)..dan mmg dia akn bgtau yg dia kencing..tp selalunya dah kencing....

lepas tu saya mls..dan ilang sabar skit...jd saya stop train dia....maka dia pun kembali leka.

kemudia saya mulakan semula...cara mcm MIL ajar..sejam skeali bd ke tndas...buat bunyi ssshhhh....
tp saya tak sbr sgt...jd stop..on off...smpai la dia dah nak masuk 2tahun 4buln..saya nekad nak train dia...alhamdulillah...dlm masa 3hari dia dah pndai kencing dan berak di tandas...mmg tak pakai lampin..kecuali nak keluar jln2 dan tido...tp...dia takkan kencing dlm lampinnya..dia akn bgtau nak kencing...p shopping pun..dia akn ckp nak kencing...(anak saya tak fasih lg ckp..tp leh la ckp skit2)

yg penting...kena rajin dan tahap kesabaran kena tinggi....

saya tak sbr kalau tidak...mesti b4 dia 2tahun dah bleh kencing dan berak sendiri...

seawal 18buln dah ok train anak potty...lgpun faaz dah pndai ckp skit2..

teruskan usaha.....jgn buat anak confuse..mmg saya ada baca dlm mjlh Mami &Baby keluaran dis 09, ada ckp ttg hal potty ni...selalunya anak umur 2-4tahun mmg dah ready sgt utk di train dan akn mgmbil masa yg singkat utk berjaya..

teruskan usaha nadia....
kalau dah pndai...lega...save cost beli diapers

uja said...

smart boy,faaz!
uja on-off PT zayd. rasa dia macam dh bole.time dia nk g bilik air, uja tgh bz ngn baby la pulak.. asek tertangguh aje!

irradhil said...

nadine...
esya dh bsr u....2yrs 10mths.malu jer nk poo poo pakai diapers.hehe.tpkn ikut pengalaman irra la kn...esya firtly being introduced to PT from her nursery.Jan 2010.percaya x?mula2 dl...blk dr nursery esya ckp"umi nk tgk?abi nk tgk?"kitorg terkejut bile die angkat skirt tunjuk panties jer.no diapers!!trs tnya naper xpkai.die ckp"cikgu mrh...nk kencing kne g tandas"hehe.from tht day...mmg nursery yg xpkaikn diapers w/pun irra ltk dlm beg die.tp biasa...ader gk terkucil.tht's normal.bdk br belajar.

thanks God for the nursery management.derg mmg train bdk2 2yrs ++ to be free from diapers e/though bdk2 pn terkucil.sll dgr bile kite berjaya PT kt umh...nursery plk buat hal kn.

1 more thing....skrg g mall mmg xpkai diapers tp tu lah...time poo poo jer kalut msuk bby room nk pkai diapers.rugi ms umi nk soping.hehe.

esya kdg mengada2 jer lbih.hehe.tp kdg2 mulut laser gk.main sounds jer klu die bau aper2 yg busuk.bdk kn xtipu tp kite lk yg malu.huhuhu

Anonymous said...

Hi Nadia..It's Ira.

Good job with the training..18 months is never too young.I did the same to Daris and u know what, he had stop using any diapers since his 2nd birthday.this is true.right on his birthday.
Many people said it's too young for him.I just dont agree.besides, it's Daris decision too. He refused to wear one ever since.kalau dipaksa jgk,menjerit2 mcmla kitorg pukul die.kami nk bg die sng.bdk lelaki..cm u kate la.aktif sgt.
At first, mmg kene sabar.Bdk2 kn suke main air dlu.I siap ade kerusi kecik tunggu die kt bilik air tu.kdg2 kluar blk air,i yg lencun.kene sembur ngan air. even tgh2 malam pun, i bgn bwk die ke blk air, takut die kencing ats tilam. skang,got no problem. die bgn sndr ke bilik air.of course, i kene bgn jgk temankn die. risau jgk,bdk kecik ni.

Anyway, I think Faaz will cope to the training easily.good luck..chaiyo!Chaiyo

Nadine said...

Hi AnakBapak,

Thank you so much sudi jengah my blog and share ur experience. Sangat2 saya hargai. Thanks! :)

InsyaAllah, saya doakan smoga awak cepat2 preggy anak ke2. Amin. seronoknya!! Doakan saya dpt ikut jejak langkah awak juga tahun depan yer ;)

Ic..ic. Mudah-mudahan saya pun diberi kerajinan, kesungguhan dh kesabaran. Amin. Wah, dah masuk 2yrs dlm masa 3 hari je dh berjaya. Well done! seronoknya. Harap2 Faaz akan cpt dpt mcm anak awak :)

Thanks again!

Nadine said...

Hi Uja :)

Faaz br2 ni je, tu ingat bila Uja balik USJ Nadia nak berguru ngan Uja. Sian dia bz dh ade 3 hero. Nanti share tips how u potty train Hayy dulu ok?! :)

******************

Irra,

Ic..ala still below 3 ok lagi. I pernah nampak ade kids yg 4 years old yet still need diapers. :)

Wah, bagusnya nursery tu! Salute lah kat tuan punya nursery tu sbb x banyak nursery yg begitu prihatin mcm tu kan. Untung Irra :)


Hihi, sama la Esya cam adik sepupu I tu. Kalau dia rasa geli ke, busuk ke mmg tak cover. Direct jer. Tp like u said, kids dont lie. Kita la yg malu bila diaorg ckp kuat. Hahaha..

Nadine said...

Hi Ira,

Waaaaa, bagus tul Daris ni la. Advance dia. Good boy!! Kena hantar Faaz berguru ngan abg Daris nie...ke kena hantar Mommy dia berguru ngan Mama Daris. Sbb Mama Daris pun bagus juga...sabar betul. Salute lah kat you Ira!! ;)

Thanks Ira, yes, chaiyo'!! :)

CuppyCakeMommy said...

good job babe..

salam kenal btw

Nadine said...

Hello cuppycakeMommy :)

Thanks for dropping by. Salam kenal jugak. Hihi..

I've visited your page just now. Mia is such an adorable girl, cute! Sebaya ngan my son if Im not mistaken. Batch 2009? Nice birthday party u have there. lovely cake! :)