Thursday, August 19, 2010

Europe Diary: Day 4 - Our Date

Although the whole trip was considered as a honeymoon since it was just both of us, we felt that we're more like travelers for the past two days. Hence, on my 4th day in Oslo, we decided to mellow down. We chose two places; The Vigeland Sculpture Park and The Oslo Opera House as our "romantic" destinations to spend "us" time. Both were perfect choices since both of the venues are entrance-free and both are open for 24 hours...no rush.

The "little thing" is the final destination...jauh tu!

It was really sunny that morning, but thanks to the cool breeze (16deg celc), we did not really feel the heat, except acknowledging the brightness of the sunshine. The Vigeland Sculpture Park is the largest sculpture park made by one single artist in the world. The theme of the sculptures is human - cycle of life and the park is divided into 6 sections;
The Main Gate, The Bridge, The Children’s Playground, The Fountain, The Monolith Plateau and the Wheel of Life.


Since Mr. Tripod was there to serve us, we took advantage of the nice weather and took a lot of "us" photos with lots of poses, including the silly ones for the sake of having fun :)) Reminded us back to the fun and exciting uni years, when we were just friends (especially when the times he tried to win me over, time mengorat but no luck...ehehe :P)

One of our decent photo. Hihi..

Between The Children's Playground and The Fountain sections there were bed of roses, like a mini rose garden. It comes in maroon, white, yellow, pink and orange colors. It was beautiful and it smell soooo sweet n nice, subhanallah. Kalah Cik Dior Cherie yang I pakai :P


Three roses - I, Love, You !!! :)

Tired of walking and taking photos we had a picnic at the park. Dapatlah baring atas pasangan, suap menyuap sandwiches, manja2 like the typical romance movie scenes tu :P. And of course, we talked a lot about our little angel. Daddy & Mommy missed you, dearly.

my heart, which I brought with me all the time...

Sapa kata kitaorang tak ingat anak? Ingat, sentiasa ingat. Berkali2 wished we can bring him as well, tp apakan daya I was traveling alone. It was one of the hardest decision to make when I decided to visit Fadzil as per suggestion by my PIL. Tapi, as a wife I have my responsibilities too. Ensure makan minum dia during Ramadhan cukup utk dia bertahan 17 jam sehari, help him to adjust his timing so that senang terjaga time sahur, etc. We may looked happy in all these photos but deep inside our heart, only Allah knows..



On the way back home, we decided to make a stop at Oslo Opera House. It is situated facing the ocean, behind the Oslo Central Station. Very futuristic design with great view. Plan to lepak there till sunset but at last decided to go back to the hotel sebab naik bosan pulak tunggu. Sini kan matahari tenggelam around 9-9.30 pm. :P

Panas tak hingat!!

Very nice design kan? :)

What's cool about the design is, the inclined roof tu is dual purpose. There is a floating stage in front of the opera house and the crowd will filled the whole roof to watch free concerts. Best kan?!


Ok, I better stop now. I promise you that the next entry will be the last entry for Oslo trip. Tak muat rasa nak sumbat semua in this entry. I'll tell you how I spent my 2 days alone in Oslo when Fadzil went to work. :)

Hade! (Bye-bye)


22 comments:

Mrs. Ishamizu said...

Whoa romantic2nya pose u all kalini!!! i loikee...baru btul2 hanimun mcm ni...heee.

Wah, mmg nice n cun la love pendant tu dear!;) nti izu pn nk bli jgk la yg besar mcm tu. hik hik.

Nway, itu gmbr Faaz surfing dlm swimming pool dlu tu kn..comelest! dworry, i know both of u had thot of him all the time when u were there..:)

Nadine said...

hihi *blush* :)

A'ah, bila turun KL nnti pegi beli tau. Ade warna gold/silver.

hihi, takla dear. Tu gamba dkt Empire Gallery, pakai pyjamas tu. Last day before Fadzil berangkat pegi kitaorg bawak dia jalan2 beli toys :) Agaknya sbb Faaz suka pose mcm tu Izu terconfuse kot..

MOMMAHOLICSURI said...

hihi.. cantikla gambar-gambar.. Tu yang best pegi negara orang tau. Boleh posing sesuka hati ikut suka x segan sangat kan. haha. Cuba kita posing2 macam tu kat KLCC. Maybe ade yang x kesah.. tapi ada gak yang segan x hengat sebab semua orang pandang. hahaha.

By the way, love the sunny day.. and you guys both are great phototaker tau. Gamba-gamba u ols semua best-best!!! aaaaaaaaa, sweet bangat sih! :)

p/s: like Izu, i tajuh chenta dgn pendant you tu jugak. Harus i grab jugak nih. hhehe..

faisyura said...

awwwww.... so sweet nye entry kali ni... romantic sgt! hmmm... teringin sekali begini tp bile ya... hahaha...

dont feel bad la nadia.. sometimes bukan sebab kite tak syg anak kite tinggalkan dia.. mak mane yg tak syg anak kan? lagi lagi anak secomel faaz.. mestila mommy dia rindu banget... ;)

one day nak jugak lah honeymoon begini... doakan kite ye! ;)

Nadine said...

Mea,

Yes, kat sana org tak kenal kita..hihi. Actually kat sana lagi crazy diaorg amik gamba, esp dgn sculpture2 bogel tu. ehehe..

Ala you ni, malu I tau. Our photos and our poses are nothing compared to you and armi's. you guys are pro! kitaorg amatur n suka suki sahaja. hahaha :))

p.s: sila2, its Forever21. I love Forever21 accessories! :)

Nadine said...

Zura,

Hihi, thanks Zura. skali dpt chance kan, time ni la nak bercintan cintun skejap. :)

Thanks for ur understanding dear, betul tu mak mana tak sayangkan anak, lagi2 susah payah ngandungkan n lahirkan. But not everyone understand this situation. Some people don't, they only know how to judge and make us look bad *sigh*

InsyaAllah, Zura. Akan ade rezeki itu, Nadia doakan. :)

dyana "his other half" said...

oh, cd pun in love with that pendant oso. nak kena beli jugak ni. tp mesti cd tak pakai nye nanti. hehe. maybe if i have to go far from hadif cam nadia baru la cd buat :).

ur story n picture mmg best kali ni. mmg ala2 romantic. buat cd rasa nak pege juga honeymoon lagi skali berdua. hikhik.

psl org suka judge tu abaikan je. bukan suka2 nadia tinggalkan faaz kan. lagipun faaz in very good care of his grandparents whom i supposed mmg manjakan faaz sungguh :). so tak salah la pege menjaga hubby kat sana pula. and u have all the right to be happy there and to miss faaz of course.

MOMMY NADIA said...

Nad..kan I dah kata model dlm picture tu cun bangat!
sunglasses and sunny day..really make ur picture perfecto ;)

yes Izu and Nuurill, tgk pendant tu I pun jatuh hati..senang nak tatap bila duk pump kat office..
Forever 21..harus kena carik!

mesti seddey teringatkn Faaz everytime tgk pendant tu kan..at least he always at ur heart kan..;)

Nadine said...

Cee D,

Nice kan? :) Cee D bkn tak kenal Nadia, dr zaman uni dulu kan I love to collects accessories. Tp masa uni dulu more to bangles and bracelet :)
Nadia lepas ade Faaz mmg stop skejap, takut bila dukung tu ganggu dia. Since skang dia bnyk berjalan dr dukung, dh start pakai balik semula :)

InsyaAllah Cee D, mungkin satu hari nanti turn Cee D & Fariq plak kan?

Thanks for your kind words Cee D, ur such a darling friend :)

Nadine said...

Awwwwh :) Thanks dear. Jangan puji lebih2 you nanti koyak baju I ni ha. hihihi.

Actually mmg kena pakai sunglasses kalau u jenis tak tahan matahari direct dear. I left my sunglasses masa nak pegi dinner @ 5pm kat Holmenkollen and nnti u see la betapa sepetnya mata I bila ambil gamba. Mcm mata dh pejam pun ade, ralat sungguh tak bawak shades tu. huhuhu.

Yes, dear its Forever21 Check out the accessories there, cool2 tau. Actually I've been collecting few of their sunshades jugak sbb looks cool. Yg I pakai tu pun F21 jugak :)

Everytime tgk pendant tu, mesti wondering dia tgh buat ape..tp masa I travel dlm plane n transit sorang2, itula penguat semangat I tau you. As if he's motivated me by saying, "you can do it, mommy. dont be afraid". it works! :)

Thara said...

first of all, u punya shades sgt stylo! i loike! :D and the places u went are beautiful. u described them so well, i feel like im there with u! :) more!

RuZaNNa said...

Nadine.. rajin nye u tulis your everyday activity during your honeymoon.. salute ok!!!.. jelesnye tgk korg honeymoon oversea.. rs cam ni jugak lah.. heheh..
And the heart pendant is so cute ok.. slalunya mat salleh suka pakai pendant camni.. heheh.. but it's true.. you bring your heart everywhere.. even to work ok!.. hehehe..

kella said...

bagus la.. ada cerita lagi hari ni...sangat layan la nadia! :D
bukan apa rasa sgt best lak baca citer org pegi oversea.. tambah ilmu gak ni!

cantik gambar2 tu! i bet mesti ada byk lagi gambar2 yang unik dan cantik kan.. :)
hahaha.. manja n loving la u all berdua.. makan suap2.. suweeeettt... how romantik! i like very very much! heheheheh....

Nadine said...

Thara,

Hihi, thanks Thara. Its F21..kat sana bnyk cool2 design. Since its cheap I like to make a collection of it :)

Glad you enjoyed it, I takut org bosan jer baca. Hihi. Can't help myself from documented this wonderful experience cause I know nak dpt another chance would be in urm, maybe 5-6 years to come :)

Nadine said...

Anne,

Sbb excited kot first time dpt jalan2 ke negara mat salleh tu yg trigger kerajinan tu. hahaha!

Ala, takyah jeleslah Anne. I pegi pun tumpang Fadzil. Kalau nak pegi saja2 blum mampu. Tp you tak lama lagi nak pegi holiday abroad ber3 kan? lagi best! ;)

Kalau pegi keja I tak pakai pendant ni. Sbb nak pakai id tag lagi, mcm berselirat plak rasa kat leher n mengganggu perut. Tenung gamba Faaz kat laptop, frame n hp cukupla before balik rumah tatap n cium puas2. hihi..

Nadine said...

Kella,

Awwwwh, thanks dear. I pun dulu mcm tu, baca experience org, tgk gamba. Layan habis sambil berangan2 nak pegi jugak. Tak sangka ada rezeki. Mudah-mudahan rezeki Kella pulak lepas ni :)

Ala, jgnla puji mcm tu, malu tau org yg ambil superb photos duk puji gamba biasa2 je ni. mmg takleh nk challenge gamba2 kat blog you yg cantik tu Kella :)

Hihihi, iyela lepas ade anak, hari2 suap anak je kan. kali ni chance ibu & ayahnya pulak :)

irradhil said...

Mak aiiii......romantika sungguh gmbr2 nadia n hubby.i likeeeee....hehehe

nadia...bile tgk gmbr2 nadia ni kan...irra rs cam bes jer pegi holiday cam backpackers.kite nk lepak lme2 kt satu2 tmpat pn xder org kesah.u rite...no rush!!!huhu.kalu g ngn agent ni ader pro n con.plg xbest...nk soping sekejapppp la sgt.time dgr briefing from the govt.....huhu...tersgtlaaa lme.tp cam nadia xperla hubby dh pro ngn oslo.sng la kan....

tp siyesla.....i like the photoshoot....comeyyy2 gmbar nadia.u r a hot momma!!!!

itula irra tgk pendant nadia tu semacam nk tnya dh.skrg dh terjawab la.hehehe.irra rs irra sorg jer kot yg xsuke pakai accesories ni.huhu.tgk org pakai berkenan lak...tp kalu nk bli tu pk 2@3 kali.bkn aper...irra ni jnis kulit sensitif.konon2 gold accesories jer la yg boley pakai.huhu.pndai kan buat alasan.huhu

Nadine said...

Irra,

Eleh, gamba Irra kat Beijing ngan hubby pun ape kurangnya, banyak lentok2 lagi. tp takpe, kita kan skali skala dpt chance berdua2an. kalau tak bila lagi kan nak mcm tu? Hihihi.. :)

Oh, a'ah. Akceli sape first timer pegi sana, they recommend amik tour 'Norway in a nutshell'. Yg tu lagi best sbb dia bkn kat Oslo jer, dia pegi area lain mcm lawat ladang buah2, pegi pergunungan. Tp kitaorg tak amik, cuz its damn expensive. takde budget. hihi. kalau sendiri2 mmg relax Irra, especially kalau tempat2 nak lawat/pergi tu dkt2 n transport senang. cuma kena research sket n plan siap2 la nak pegi mana dulu so that time is managed wisely :)

ah ic, sama la irra ngan adik ppuan nadia. dia mmg jenis alah pada selain pure gold. in a way, korang untung tau, accessories sume yg mahal gitu ;)

Diyana Didie said...

akak, Vigeland tu org ckp sgt cantek yeh park tuh? tp nmpk mcm batu batu saje..hihiihi sana apa best? tunjuklah brg brg yg beli kat sana hihihi

Nadine said...

Didie,

Mmg banyak batu dik, batu berukir since itu tempat Gustav Vigeland pamirkan his art work through the sculptures :)

tapi park tu luuuuas sgt, very greenish, ade tasik yg cantik sgt scenary dia plus ade taman ros yg kalau angin tiup, wangi semerbak je kalau lalu sana ;)

haha, akak bnyk shopping utk Faaz jer didie. kang tunjuk kang, basi la baju raya Faaz. Hihi :)

Mimy Hamid said...

nad tunggu faaz besar okeh..nanti bawa dia travell..dah besar ok dah pandai handle sendiri makan minum...konpom next travel ada lagi kannnnnnnnnn

Nadine said...

Mimy,

InsyaAllah Mimy. Kalau ade rezeki mmg nak bawak dia next time. Smoga kita sama2 ade rezeki lebih in future, boleh jalan2 ke negara org kan? :)