Monday, September 6, 2010

Ramadhan 1431

This year, we celebrated Ramadhan in a moderate way. Compared to the previous year, we spent most of our break fast at home, eating home meal cooking. There was no trip to the Ramadhan Bazaar as well. The only times that we went out for break fast were at my mom's place, attended a potluck iftar with blogger mommies, twice dine out with the family and a dine out at Flying Chilli's, just the 3 of us.

Potluck iftar at Anne's place

We feel it's more convenient to break fast at home, especially with an active little kid around...there's no need of rushing for Maghrib prayer while taking turn to eat. In an addition, since the issue of 'halal' status has been widely highlighted by the media rasa macam cuak pulak nak berbuka di luar.. :P


In terms of cooking, most of the dishes in Ramadhan are cooked by mama. Yes, I am very lucky to have a wonderful and understanding mother in laws :) Although in this month we are allowed to go back home early than the normal working hours, there are days that I have to attend meetings at late evening and there are days that I finished work at 6 0r 7pm. If I am lucky to get back home early, I only cook simple dishes as an addition...okla, at least something from me. Hik! Oh, I am impressed when I get to know few of my working friends managed to cook for their family despite late arrival from the office due to the heavy traffic. You ladies, rock!! ;)


Faaz Naqi dah pandai demand.
Nak bawak sendiri shopping bag dia.
Habis satu mall dia sapu lantai.
Rajin tul anak mommy :P


The month of Syawal is soon to arrive and so far I can say that our preparation is moderate as well. Preparation only started last Saturday and yesterday, two days of last minute shopping. Most of the shopping goes to Faaz Naqi. Daddy and Mommy don't have the mood to shop. I guess our time had passed and now its time to Faaz Naqi enjoyed it to the fullest ;) However, I managed to find a matching baju melayu for both of the boys. As for me, although there are lots of variety of baju kurung, kebaya n kaftan for the ladies, I still can't find the mood to pick one. Few trips to look one for me ended up I went back home with empty handed. It did gave a surprise to Fadzil. Macam tak percaya wife dia takde mood nak shopping. Relieve pun ye jugak kot, eh yang? Hahaha.. Anyway, I'm not to worry about it cause I still have two "fresh" baju kurungs that I've bought earlier this year. Hihi.

Candid by daddy Faaz...
Kita pening kepala nak pilih, dia sibuk imitate kita plak..sabar je la budak pipi tembam ni tau! :))

It has been two years since I last bake cookies for Raya. Last year, I was busy attending Faaz Naqi and this year, my weekends were fully utilized with preparation for our house. Oh, don't get me wrong, we're not moving in soon. We're preparing the house for the next tenant to move in after Raya since the current tenant had left. Will tell you more about the house in future entry k. Ok, back to the cookies story. Since no cookies baked this year, mama requested me to bake some cakes instead. I plan to bake the Red Velvet Cake besides my signature chocolate moist cake. Quite nervous since it will be my first time to bake the Red Velvet Cake. Rasa pun belum pernah ok, pernah tengok je..Harap2 sedapla, since the cake has becomes so popular lately. Doakan semuanya menjadi yer. Kalau jadi nanti I share the recipe here :)

Tempted tak?
Hopefully mine will turn out well like this..

*photo courtesy of google image



Ramadhan 1431 almost closing it's curtain and I have mixed feeling about it.


I feel happy and really thankful to Allah SWT that I've been given the privileged to meet Ramadhan again this year (alhamdulillah..) but I am sad, really sad that Ramadhan will bid goodbye to us in few more days. Frankly, I feel that I should have done more, rasa sungguh rugi kerana banyak lagi amalan sunat yang tak dapat dilakukan. :'( Still, few more days left..will make full use out of it, insyaAllah.

Ya Allah, kau ampuni lah dosa hambamu yang lalai ini, terimalah ibadahku dibulan yang mulia ini. Smoga ada lagi Ramadhan untukku selepas ini...Amin, Ya Rabbal Alamin.



Since in one or two days, most of you will be away for Raya, with sincerity and humbleness I would like to seek forgiveness to all of you dear readers for my wrongdoings, especially if any of my writings caused discomfort or hurt you unintentionally. Happy Eid Mubarak 1431, Maaf Zahir Batin. Hopefully all of us will have a nice and memorable Raya, insyaAllah. :)


p.s: Ex-uni friends, nanti raya we buat gathering k, rindu kat korang..puasa ni tak sempatla..

20 comments:

mommaholicSURI said...

Same goes here, Nadine. I would like to apologize for all my wrongdoings towards you jika ada. From my hubby and son, too.
Salam Aidilfitri, Maaf Zahir Batin.

Eh Eh, Oman belajar dari Faaz la ni kot. You know weekend hari tu, we went to SACC mall, shah Alam and bought pairs of shorts to Oman. Punyala dia heret satu SACC tu paperbag pants tu. Sabo jekla.. hihi..

x saba nak tgk Faaz Naqi pakai baju raya. yey! :)

Anonymous said...

Salam Ramadhan Nadine,

Gamba Faaz duk pegang beg Pumpkin Patch tu kat Empire Gallery kan? Hehehe, terkejut tak camne sy tau? sebenarnya kita jumpa kat Pumpkin Patch tu, sy tengah cari baju utk dotter sy masa Nadine masuk. Saya perasan first2 tu Faaz lah, sbb dia budak comel yg famous. Memang gelihati tgk gelagat dia especially masa dia sibuk duk susun2 hanger tu. Nak tegur awak tp segan. Kecik molek je Mommy Faaz, mcm student uni pun ade. Hehe. oh, sy silent reader awak :)

Slamat Hari Raya!

dyana "his other half" said...

sedapnya cake tu. bila nak buat? jgn lupa simpan sket untuk hadif. hehe.

comel la faaz bawa bag shopping sendiri tu. hadif pun sama. suka nolong bawa bag mydin isi ikan. ahahaha. and paling dia takleh tolak is plastic roti gardenia. mesti kena bawa sendiri. smpi nak tido pun usung roti gardenia tu. hehe.

selamat hari raya aidilfitri to you, fadzil and faaz :). maaf zahir batin eh kalau kitaorg ada silap salah juga. balik penang nanti kita plan gathering ye. hehe.

fa10 said...

wishing u HaPPY EID MUBARAK...
selamat makan ketupat rendang, berhati2 di jalan raya

:: iManja :: said...

Selamat hari raya aidilfitri untuk nadia sekeluarga...maaf ye kot tersilap kata....take care!

my.mastura said...

kitorg pon jaran mkn luar/bazaar nadia..leceh aa bwk ikhail..kalau lmbt suap, dia jerit kt tinger aku "NAK!!!" sekuat2 hati..lma2, leh pekak aku..hehehh

weh..red velevet!!! aku dh lama tingin nk mkn weh (bukan tingin nk buat..hheheehhe) dh jadik nnt, pos2 laa kt aku..hehehe

Selamat Hari Raya..bebila ko ke Gombak, bgtau la..lrh dtg :D

Mimy Hamid said...

alahai faaz pandai nak beraya..cute...nad..red velvet tu memukau la..whisk ehh

selamt hari raya

uja said...

hai nadia! 1st day raya uja kt bangi,kitorg raya melaka. Tak dpt la nk amik pics bdk2 ni ngn baju melayu cam raya last year! so apa plan ma ngn pa 1st raya?
red velvet cake sounds good! try laa ok! pastu 2nd day raya hopefully ada lagi utk uja hehe.

Eid Mubarak nadia, maaf salah silap, on behalf my kids also kot2 ada buli faaz :D

Nadine said...

Mea,

:) kira kosong-kosong k? Salam Eid Mubarak to u and ur family. Jgn pk sgt trip to Tokyo tu k, think about how to fully utilize ur 1st and 2nd Syawal with ur loved ones. Nanti habis sume tugas make sure you take some leave to qada' back the times without them. Raya sebulan, you! :)

Oh ye ke. Hihihi..kelakar + comel kan? kesian pun ade..tp dh dia semangat sgt kita turutkan aje la..*sigh* dh besar dah anak2 kita ni kan..

hihi, I tak tau la Faaz nak tak pakai satu suit. So far songkok dh out. He hated it! :P Oh, I'm so looking forward to see ur family photo for this raya..what's the theme and the kind of pose u guys will give this time. Hehe..

Nadine said...

Salam Anonymous,

Haaa, mmg agak terkejutla mcm mana you tau. But after reading the whole comment I was like, "aaaah, padanla" :). Hahaha, you pun nampak yer time Faaz duk susun2 hanger kat PP tu? Sabar jekla kan. I rasa sbb ini first time dia jumpa railing utk baju yg sama paras ngan ketinggian dia kot, tu yg excited. Kalau almari baju kat rumah tinggi, takde chance dia nak gantung2 baju. Hihi..

Erm, you yang mana satu yer? Nape tak tegur I? :) So sorry, I kdg2 busy ngan Faaz mmg tak pandang org kiri kanan. Huhu..Lain kali kalau jumpa tegur2la yer? BTW, what's ur name? :)

Nadine said...

Cee D,

Nampak sedap kan kek tu. Cee D pernah rasa? Nadia tak pernah rasa lagi..tp kalau ikut bahan kek tu akan rasa masam2 manis kot since dia pakai buttermilk n a bit of vinegar..

Oh ye ke..lagi advance Hadif! Faaz baru2 ni je start. Rajin Hadif tolong mama dia yer. Hahaha ye ke, mesti dia berkenan sgt ngan packaging roti gardenia tu..tak pun dia mmg suka makan roti? :)

Salam Aidilfitri to Cee D, Fariq & Hadif. Ok, set. Nanti kita jumpa yer ;)

Nadine said...

Fa10 & Sue,

Slamat Hari Raya Aidilfitri! Wish both of you have a wonderful celebration with ur loved ones, tak kira la sambut kat mana pun. :)

p.s: Sue, meriahla raya tahun ni dh ade Alany! Tak sabar nak tgk Alany posing ngan baju raya ;)

Nadine said...

Mas,

Hahaha, sure bertambah gebu Mikhail kan? Nampak gaya berselera je dia makan tu :)

Aku tak taula sedap ke idak Mas, br first time nak try buat and nak try rasa nie. Kalau raya kat Gombak first ari raya, moh le ke USJ ni nak rasa kek. Aku first Raya di Subang.

Aku tak raya Gombak, tp balik Johor kg mak aku. Maybe the following week br ade kat Gombak since mak aku duk Johor seminggu ;)

Slamat Hari Raya!!

Nadine said...

Mimy,

I first tgk red velvet tu kat Whisk la, pastu duk tgk blog2 masakan banyak plak org post entry pasal kek ni, tu yg teringin nak cuba. Makan blum pernah lagi. You pernah rasa? Best tak you? I dh beli bahan nak buat ni, harap2 sedapla kek tu sesedap gambarnye. Hehehe.

Slamat Hari Raya, enjoy the last raya as single to the fullest k. Pasnih dh raya ber2 atau ber3. Hihi :)

irradhil said...

nadia...

wishing u salam aidilfitri.mohon maaf kalu ader tersalah bahasa ms duk komen2 ni.heheheh

huhu...irra ader 1psg jer kaftan utk ry.bju ry yg lain2 tailor xsempat siapkan.pn xder mood nkg soping baju kurung readymade.ntahla...kecik ati la kot.huhuhu.bli utk ank2 jer la.

psst:sodappppnyer nmpk kek tu.sure sedap nih.

Mrs. Ishamizu said...

Hehe comel Faaz tiru gaya mommy tu..bijak..bijak!:D

Wah femes eh kek tu skrg..izu pn tk pnh try lg..kt Melaka ni tah ada tah tdk..hihi..happy baking! mst sedap punye la Nadia buat!:)

Nway, selamat hari raya dan maaf zahir batin from us, ishamizu n co..

Nadine said...

Kakak iparku Uja,

Itula, mama told yesterday..xde rezeki nak jumpa. Insyaallah kitaorg bertolak balik Batu Pahat pagi 2nd syawal.

Nadia tak sure plan this year first raya kat mana. Aunty Faridah nak bawak Nani balik Sabak. Tak sure whether we will tag along ke tak. Yg pasti 2nd day tu diaorg nak pegi rumah Nazreen. Kalau Uja pun pegi kim salam kat diaorg ye. Kalau Fauziah G. ade amikla gamba ngan dia. Hehehe..

Tengok mcm sedap tu yg Nadia teringin nak buat. nanti kalau jadi Nadia simpankan dlm fridge utk Uja ok ;)

Kalau tak sempat jumpa Nadia mewakili diri sendiri, Fadzil & Faaz mohon ampun & maaf pd uja sekeluarga atas salah silap kitaorg.Halalkan yg termakan/terminum/terguna yer. Bkn budak2 tu buli Faaz, Faaz yg buli diaorg kan...sorry (T_T)!

p.s: hugs n kisses tu Hayy, Zayd & Izz comel! :)

Nadine said...

Irra,

Slamat Hari Raya Aidilfitri utk Irra sekeluarga! Sama2la kita yer. Nadia pun mohon maaf kalau ade tulisan Nadia yg menyinggung perasaan Irra :)

Alahai ye ke. Sian Irra. I feel you sbb last year Nadia punye tailor pun x dpt nak buat baju raya Nadia. Tp dia sakit so, tak leh nak buat ape la kan. Wah, Irra pakai kaftan eh raya nanti? Mesti cantik, Irra dhla slim and slender. Nanti ambil gamba post kat FB yer. Nadia ni teringin gak nak pakai kaftan, tp memandangkan ketinggian yg tak cukup ni, lupakan je la hasrat tu. Hihihi..

p/s: nampak sodap kan, raso eh tak tau layie. nanti ese try buek kot kalau sodap ese share kek blog ni yo.. :D

Nadine said...

Izu,

Itu keja Daddy dia la tu, Faaz yg innocent tu pun ikut je la. Nak2 dua2 org tu mat cermin kan. Sronokla buat aksi depan benda alah tu :P

A'ah Izu, tgh famous kek ni. Nadia pun tak pernah rasa lagi. Dkt blogresipi pun ade dia post pasal kek ni aritu. Tu la, harap2 kena la ngan selera kitaorg..kang kalau tak, takde sape nak jamah pagi raya nnti..sian I penat buat. hihi..

Pheewit, ishamizu & co. Currrlast gitu! Hihihi.

Slamat Hari Raya Aidilfitri to you all too! :)

:: NieSha :: said...

nadine, nak resepi moist choc cake tu leh tak? hihiii...