Friday, October 15, 2010

Heading Towards Two Years Old..


Situation #1: Early weekday morning..
.


Mommy: "Ok Faaz, give mommy some hug, and kiss.."
Faaz Hugging and kissing Mommy
Mommy: "Ok bye2 Faaz"
Faaz: "Daddy??" while pointing at the bathroom's door..
Mommy: "Daddy not going anywhere, Faaz. Daddy work from home today"
Faaz: "Mommy go anywer"
Mommy: "Erk..."*speechless*



Situation #2: 10pm at nite...

Mommy: "Ok Faaz, here's your milk"
Faaz: "Mommy, matesh wer?"
Mommy:"Matesh?"
Faaz: "Matesh wer, matesh?"
Mommy: "Matesh, Faaz??? Mommy can't understand you"
(while the eyes were busy scanning around and looking what could possibly be the "Matesh". Suddenly the eyes looked at the mattress...)
Mommy"Laaaa, Faaz nak mattress ke?"
Faaz: grinning "Yesh!"



Situation #3: Evening, after shower...

Mommy: "Ok Faaz, mommy finished combing your hair. Faaz so handsome lah!"
(both Mommy & Faaz were looking at the mirror)
Faaz: (while showing the palm of his right hand) "Mommy, colon Mommy..colon?"
Mommy: "Faaz nak cologne??"
Faaz: (nodded) "Yesh! colon"
Mommy (in her heart): "Hamboih, kecik2 dah pandai dah!"




Situation #4: At night, while Mommy watching ANTM

Faaz Took the stool from the kitchen and put in front of Mommy
Mommy (whispering inside her heart): "Ape pulak ni? Ini mesti kes nak distract kita so that we pay attention to him lah nie (*maintain to ignore him*)
Faaz: Stood on top of the stool, both hand reaching up and said, "Ash is shooo tall!"
Mommy: *OMG!!*



Situation #5:Lunchtime, while feeding Faaz...


Mommy: "Faaz, Daddy's watch is...?"
Faaz: "Kaaa-shiooooooo!" (Casio)
Mommy: "Clever, what is Faaz's watch?"
Faaz: Pointing to his Ben 10 watch and said, "Tag Huyer!" (Tag Heuer)
Mommy: "OMG, who teach you this Ash?"
Faaz: "Faa-ash!" *grinning*




Situation #6: In the living room...


Mommy: "Faaz, what is Mommy's Car?"
Faaz:"Honda!!"
Mommy: "Clever, Honda what?"
Faaz:" Chity" (City)
Mommy: "Nana's Car?"
Faaz: "Honda Chivic" (Civic)
Daddy: "Clever! Daddy's Car??"
Faaz: "Daddy car Meamer!" (Beamer = BMW) *daddy smiled proudly* cess! :P
Mommy: "Hahahaha, Daddy's real car, Ash?"
Faaz: "Weeeya!" (Wira)
Mommy: "Good boy! Ok, now what is Faaz's car?"
Faaz: Pointing to his playcar "Poooshi" (Poshe)
Mommy & Daddy: Gelak guling-guling :))


Situation #7: While changing his diapers...


Mommy: "Faaz sayang Mommy??"
Faaz: "Yesh!!"
Mommy: "Awwwwwh, good boy" *smiling*
Mommy: "Mommy sayang Faaz?, Yessss!!" *wink*
Faaz: "Gooood boy" *tried so hard to wink*


Months passed by but you are still the same cheeky baby of mine.
Love you a LOT Muhammad Faaz Naqi!!
*mmuahss!*

24 comments:

my.mastura said...

TAG HEUER???

wakakakaakakakakkakakakakak

x bleh blah btol! x pasal2 aku ketawa sorg2 weh!Faaz, Faaz!

shahsulong said...

Ash SO comel la!!! aunty Shidah nak culik bleh?

dyana "his other half" said...

soooo cuteeee. sooo cleverrr.

Mrs. Ishamizu said...

Bijak, bijak...! Ash is so funny, cleverer n taller now! sgt cute ok all the dialogues! :)

Wah Nadia, dh ada ank bujang skrg..;) nti tk lama lg sure org igt bodyguard mommy..hihi..

irradhil said...

sooo clever la Faaz ni.
meh nk kiss skit.muash2.....

pst:mommy pls start planning for Faaz birthday bash.hehehehe

Nadine said...

Mastura,

Hehehe, ye Mas, dia kenal logo Tag Heuer tu drpd jam atuk dia. Skang kan, tiap2 hari ade je yg kluar dr mulut dia buat kitaorg tak kering gusi. Funny n cute! :D

Nadine said...

Shida & Diyana,

Hihi, thanks! :)

Aunty Shida bleh je nak kidnap Faaz. Tp kena warm up dulu dlm 15-20min. Kalau tak nnti Faaz jadi merpati, jauh jinak, nak ditangkap lari ;)

Nadine said...

Izu,

Thanks dear. Ni dia tgh rancak berckp. Non-stop sampai adik lelaki Nadia pun x larat nak layan. Hehehe. Dia tgh nak try buat ayat sendiri..tp tunggang langgang. kelakar sgt! Rasanya faaz ade potensi jadi petah mcm akak zahin :)

Itulah tu, dh nak masuk dua tahun tak lama lagi. :)

Nadine said...

Irra,

Faaz send u his warm hugs and kiss too, *mmuacks!* :)

p.s: hihi, ade 3 bulan lagi. rasanya this time ala kadar je kot. mommy faaz bz tolong aunty faaz prepare for her wedding end of this year :)

bEth said...

SOOOO CUTE & ADORABLE! :)

MOMMY NADIA said...

Ya Allah Nad,
Faaz so smart,cute and adorable..
pandai sunggoh dia..!
tak tahan bila Faaz termakan ajaran daddy dia part beamer tu..
so cute!!

Hopefully time jumpa faaz nanti, dia ckp bnyk..

mmuahhss for chubby Faaz!

kella said...

Oh my... nad.... sangat sweet dah menyentuh hati sungguh semua conversation u all tu...
terkesima dibuatnya..
seronokkan..
dah makin besar dia kan nad..
dah makin pandai..
teringin sangat nak jumpa faaz.. agak2 faaz suka tak nak jumpa aunty nih! hehehehe..
u're super dupper great mommy nad.. tahniah.. :)
tumpang bahagia..

Nadine said...

Nad,

Thank you for your kind words. Doa tu, Ameen. :)Adam pun ape kurangnya kan? Faaz ni sbb mulut dia bising you, tu yg dia cpt je tangkap ape kita kata. Kdg2 dia tak paham sgt pun. Hihihi.

Faaz dr dulu minat cars, Nad. kata Fadzil Jr kan. Dia dh kenal types of cars from the logo itself. That's why he can differentiate yg mana keta daddy dia yg sebenar mana bukan. Tp bila dia nmpk beamer on the road tu, dia tetap nak sebut "daddy's car beamer"...ape lg, kembang setamanlah en. fadzil. Hehe..

Hihi, hopefully. Rasanya at first dia akan malu2. Tp tunggula after 20mins bila dia dh warm up ;)

thanks dear! :)

Nadine said...

Kella,

Faaz skang petah berkata2. Tp tunggang terbalik la ayat dia. Hehee...Mana yg mencuit hati tu, mmg ingat je sentiasa. Kdg2 kat ofis senyum sowang2 sbb teringat. Hihi.

Insyaallah, Faaz suka punye. Dia friendly, tp kena ade sessi warming up dlm 15 min mcm tu. Kalau br jumpa tiba2 je terkam n ciom2, confirm dia anti org tu. Heee..

Awwwh, Kella ni suka puji2 tau. Thanks Kella, I ambil sbg pemangkin semangat utk buat yg terbaik utk anak2 I. I'm sure you'll be a great one too when your time comes, insyaAllah. I doakan :)

Nadine said...

Beth,

Sorry I tak perasan ur comment. Thanks dear :).

Faaz ikut kepetahan kakak Jijiya ni :)

:: iManja :: said...

Sgt syomellah....bijak sungguh anak mommy ni...part kereta tu the best

Nadine said...

Sue,

Thanks :) Tgkla Alany besar nnti..mesti dia pun sama2 petah jugak ;)

hihi, tula. kitaorg ketawa xleh nak berenti time tu. nak2 bila terpandang playcar dia yg colorful n xde langsung rupa porshe tu :P

Thara said...

awww faaz. tersangatla bijak kamu ni! kiss kiss sket! :)

Nadine said...

Awwwwh, thanks Thara :) :)

mommaholicSURI said...

Hihi.. Faaz Faaz. Dah la comel, mulut petah pulak tu.

Sorru Aunty lambat wish Faaz. Happy 21st month, dear. Moga makin bijak, and adorable :)

faisyura said...

pandai nye faaz! geram aunty! kish sket!!!

seronok kan nadia time ni.. bile dah bleh nk bersembang.. mmg non-stop bercakap... ade je diorg nk potpetpotpet kan... kalo kt rumah zura ngn hubby mmg tade chance nk sembang berdua.. kene lari g kedai mamak... hahah kesian tak?

Nadine said...

Mea,

Awwwwh, thanks for your kind workds dear *hugs*
Ameen. :)


*******************
Zura,

Faaz says thanks aunty Zura. Mmmuahs!! :)

Zura, betul tu. Best sgt sbb ade aje yg dia ckp tu either amaze us or made us laugh! Maklumla kan org br dpt lesen ckp. Hehehe..

La ye ke...mmg kesian. Tp Zura, Nadia tak terkejut. Even Faaz skang, marah ok kalau Nadia & Fadzil sembang. Dia mesti nak potong ckp kitaorg. He wants to be part of our conversation. Sudahnya mmg tak dpt nak pay attention lah. Bnyk kali kena potong :P

nurmimy said...

cheecky boy...tapi shweet la..agak2nya camner la suara dia ek...nak gak dgr..serak basah ke..halus mulus ke?? sure daddy & mummy gelak sakan ni..best tul

mimy hamid

Nadine said...

Hihi, Mimy nak dgr suara dia eh? Tgk video youtube yg I post kat entry atas nie. Camtula suara dia... :)