Monday, October 25, 2010

When He Starts Talking...

Since he reached 18 months, Faaz Naqi loves to sing and talk. From single words, slowly he tried to build his own sentence by using his own baby language. Each day I look forward to hear new words coming out of his mouth, sooo cute and never failed to make me and Fadzil laughed about it. :)


Few months had passed and with his new vocabs, he can now build few own sentence using proper words, both in Malay and English. It was still clear in my mind the day he started to build his own English sentence. It was a request actually, which goes like this,

"Mommy, make egg please".

Siap 'Please' lagi. How sweet. Happily I made him his favourite half boiled egg for his breakfast that day and smiled the whole day :)


And few days ago, he finally made his own Bahasa Melayu sentence which goes like this,

"Faaz kentut sikit"


Hahahaha! Yes, that was his first sentence in BM! :P I heard a "sound" and quickly asked him, "Faaz kentut ye??" and that was his response...siap ada 'sikit' tu yang tak tahan sungguh. Hihihi.


Owh, having a bubbly child takes a lot of patience. Sometimes they will say the same dialogue over and over again. Faaz did that whenever he learns new things and excited about it. Sometimes, they will simply make noise or demand us to talk to them whenever you and your partner were in the middle of conversation. It happens to us so many time, especially in the car. Pity Faaz, sometimes we were so into a conversation that he at the back felt left out. Usually, bila dah kena sound tu cepat2 we make up with him again. Hihi..


What I learned throughout this stage, support your child when they start to talk. Even if they talk in a language that we cant understand, just play along and talk to them. Avoid talking in baby language but use proper words/sentence. They might not able to follow you now but believe me, they will surprise you later. Remember, they cant speak yet but they understand :)


Faaz Naqi still in the middle of his talking journey and we are so proud of your achievement so far, son. Everything that came out from your mouth are cute and entertaining -especially when you just say whatever in your mind-confusing but funny!. After all, kids say the darndest thing! :P


Here's a clip of the F-family conversation recently. Sorry for the blurry image due to low light condition. Enjoy! ;)



24 comments:

neena_kechik said...

salam.

kak nadia, mintak izin nak jump faaz boleh x??? nak cubit2 pipi die yg tembam itu n nak borak2 ngan die juga!!! sgt comel dgr die b`ckp!!! geram di buat nyer!!! hehehe mesti seronok kan tgk die membesar =) cepat betul masa berlalu kan =)semoga faaz membesar menjadi anak yg cerdik n soleh.lov u faaz!!! =)

kella said...

nad! faaz u sangat clever! big boy oredy..hmmm... terhibur sungguh dengan video tu...
ohhh.. im a big fan of faaz! tolong terima saya sebagai peminat faaz! hmmm... buatkan kita makin rasa nak jumpa sangat ngan si faaz ni! cute sungguh dengar dia berceloteh nad.. u mesti tak boring dengan adanya faaz tu.. Alhamdulillah..
Semoga u all gembira selalu.. i pray for your happiness.. :)

jannahrais said...

'faaz kentut sikit' alalalala sedap nye bunyik ayat dia!

ni yang buat cik jannah makin bekenan kat faaz nak buat senarai calon bakal menantu...baik budi bahasa ek ;) faaz faaz!

betul tu nadia...enjoy your moment bile beborak ngan faaz...layan dia cakap dengan bahasa yang betul.insya allah nanti takde la kronik sangat masalah pelat ke ape ke yang sewaktu dengannye.

Mrs. Ishamizu said...

Heheheheheee Faaz is totally different now...u have grown up Faaz...dlu masa jmp tu pemalu lg skrg ni peramah nyaa!! hihi..

Sgt kiut n kelakar ayat 'Faaz kentut sikit' tu...hihihihi..klu tny Iris "Iris kentut ke" dia jawab apa tau..."taaaaaakkkk...." siap kerut2 kening..malu plak nk ngaku yg dia kentut! hihihi..

Nway, keep it up Faaz..suka tgk video tu, so talkative him..:) bler ank dh byk bckp mmg lg seronok layan dia sbb tk kering gusi kita! :D

mommaholicSURI said...

Hihihihi.. Owh Faaz, Aunty is so impressed when Faaz can answer Where's everyone's house!!

Nadine, i ulang 2,3 kali Faaz cakap Putra Height tau!! so cute!! hahahaha. And he can pronounce Gombak so perfectly. :)

Yeah, it's so amazing to see how our babies developing in front of our eyes. They sing, they talk, they talk but we dun understand, they surprise us in many ways. :)

:: NieSha :: said...

wah faaz sgt bijak...
comel, cute..mmg geram tgk..
besar nanti mesti petah bercakap ni..
mmg best kan dgr anak2 bercakap...
damia pon skrg byk ckp cuma bila ramai org dia segan nk bercakap. huhuu..

my.mastura said...

kentut SIKIT yg x tahan tu..heheheheheh

ye la..Mikhail skang pon dh buat bunyik2 tp aku x paham apa yg dia nk ckp..apa yg aku paham "apa tu?" "nak" "ni" "tu"

MOMMY NADIA said...

alamak!! cant see the video tu from office..;(

so cute..specially time kentut tu..
Gelak besar I tau!!

betul Nad,even Adam masih still tak boleh proper talk, we all still layan dia cakap..even dia tak boleh reply in proper words, at least dia paham kan..?
hopefully Adam cepat2 boleh cakap mcm Faaz..tak sabar u..

irradhil said...

wahhhhh........clever la Faaz ni.cute jer die.untung Faaz dpt mommy n daddy speak english everyday.kalu irra la...alamak mcm ayam & itik la.heheheh.umi n abi ni xfluent in english.hahahahaha

bestkan tgk ank kite membesar dpn mata.hr2 duk tunggu new development.irra pn sama...xsuke ajuk ank2 ckp...takut pelat.tp biasanyer...esya akn mrhla.die sll suh kite ikut pelat die.she's always right.hahahaha.

YOI said...

bijak faaz...

dina pon jenis ringan mulut. skrg phase bertanya apa tu? ape ini? buat apa? kat mana? bila dia tanya apa itu? then kita taktau ape dia tunjuk, gelabah nak bg jawapan supaya dia pon tak salah tafsir..huhuhuhu..

Nadine said...

Salam Neena,

Ala Neena ni, tak yah mintak izin. Kalau terjumpa tu tegur2la kitaorg :)
Thanks Neena, a'ah geram sgt! Setiap kali mmg dia kena ciom bila ckp benda2 cute dpn akak. Hehe...
Mmg seronok tgk anak membesar dpn mata. Nanti Neena jadi ibu, Neena taula. Cepat2la kawin Neena! *wink* Hihihi..

Awwwh, thanks so much for your doa dear, amin ya rabbal 'alamin. :)

Faaz ckp "Fa-ash love you too aunty Neena!" ;)

p.s: akak blum sempat email Neena lagi. Maaf ye, yesterday akak kat customer's office the whole day. InsyaAllah will mail you ASAP :)

Nadine said...

Kella,

Awwwh, you ni kan, sweet sgt. Waaa, untung anak bujang I ade aunty yg cun minat dia :) InsyaAllah, akhir bulan ni kita jumpa k, kat majlis Mimy. Masa tu I akan pastikan Faaz give u a big kiss!! :)

Alhamdulillah. Thanks dear, I pray for your happiness too, forever.. :)

Nadine said...

Jannah,

Wah, Faaz sudah dapat satu lagi point utk jadi calon menantu. Weee! Hihihi :)

Ok, Jannah. InsyaAllah. Tula kadang2 ade rasa nak ajuk dia ckp tp Fadzil tegur suh ckp proper2. Harap tak banyak la pelat yg kronik. So far Nadia perasan dia x leh sebut perkataan ade huruf "L" bebetul. Contohnya, "follow" jadi "foyo" hehehe :D

Nadine said...

Izu,

Yes Izu, my boy is bigger now! Skang pun malu lagi, tp skejap je la..once dia dh warm up, siap! Antara kita larat nak layan atau tidak. Hihihi..

Hihi, kelakar kan? Nadia pun tak expect dia nak ngaku, ngaku dgn penuh sopan plak tu :P Waaa, Iris lagi bijak. Cover maut gitu. Bagusla Iris nie, org ppuan kan kena maintain ayu! Hihihi :)

Betul Izu, masa mula2 Faaz makin talkative ni Nadia asik terbayang Zahin je masa kita jumpa dulu. Mmg sgt petah anak dara awak berbicara tau. Very entertaining ;)

Nadine said...

Mea,

Hihihi, thanks. First time ajar tu masa pegi visit our house dulu. Saja2 je ajar, masa tu dia x brape pay attention pun. Tp few days after he started to tell everyone ape kita ajar. Yes dear, our children do amaze us, kan?! Subhanallah.. :)

Hihi, pandai tu mmg pandai sampai kadang2 mcm dlm video tu lah, Subang boleh jadi Subang Parade yer :P Tp tang Gombak tu mmg tak pernah salah. In fact, kalau naik je karak highway dr arah Sentul tu dia dh jerit2 dh, "Fa-ash go TokMak's house!". Tu yg Tok Mak dia sayang bangat kat cucu seorg tu! :)

Nadine said...

Wani,

Ala, sweet la Wani ni. I take it as a doa, amin! :) Faaz br first stage ni Wani. Banyaaaaak lagi vocab dia kena blajar. Kakak Damia mesti dh pro dh kan? Lagi2 ade ibu peramah mcm Wani :) Damia cam aunty Nadia kot, dpn org tak dikenali kurang selesa, unless dh warm up n kenal..high 5 la Damia! Hihi..

p.s: wani blogla pasal trip tu China. Nak gak tau pasal shopping2 di sana, disana, disanaaaa :)

Nadine said...

Mas,

Hehehe, mengaku dalam cover. Bleh? :D

Haaa, tak paham pun ko layankan je Mikhail tu. Ckp mcm "Oh ye?" "Mmm, ok". Nanti dia lagi confident nak ckp tau, sbb dia tau setiap kali dia ckp ko interested nak dgr. I'm sure in no time lah dia petah mcm Faaz nie ;)


****************
Nadia,

Issokay dear. Video tu bising ok, maklumla 3-3 org berckp :P

Yes dear, we treated them equally. Nanti dia bertambah2 confident nak ckp dgn kita. Faaz pun kadang2 kitaorg tak expect dia nak paham 100% pun ape kita kata, tp ckp je. Lama2 pahamla diaorg tu.

Adam pendiam sket ikut Harith kot you? Faaz ni ikut Fadzil. Peramah. kalau ikut I, I rasa mmg lambat sket dia ckp. Hihi..Adam hari2 duk nursery ramai friends kan? Im sure x lama lagi mesti dia petah bercakapla sbb hari2 ade teman berborak ;)

p.s: tak sabar nak tgk birthday boy tu tau! sbb adam aunty Nad ade good reason nak pegi sopping ni..hihi ;)

Nadine said...

Irra,

Thanks babe :) Hihi, Faaz mmg kena train dr baby to take English as his first medium sbb Fadzil's family mmg speak in English, BM jd second languange. Faaz duk ngan my in laws since lahir kan, so dia pun mcm I la kena blajar. I ni bukan terror sgt, I did fumble here n there jugak Irra. Hehe. Slalunya Fadzil la jadi our mentor. Tegur ape yg salah :)

Irra, Esha ni very girl powerlah! I like. Teringin tul jumpa dia. I'm sure dh besar nanti dia akan jadi someone yg boleh membanggakan kaum wanita...believe me ;)

Nadine said...

Nurul,

Dina pun bijak juga :)

Haaa, tiba bab "WH" questions ni la bab mencabar sket kan? But at the same time kita pun blajar sama jugak sbb ade benda yg dia tanya tu kita pun x pasni nak jawab cemana. Hehe..
Bagus Dina, keep it up! tiap2 hari mesti tanya banyak2 tau kat ayah n ibu! ;)

faisyura said...

cute cute cute cute cuteeee sgt! hahaah mmg comel la tgh faaz ni.. pandai sgt taw! tp mmg trademark la faaz ni... bleh plak kentut skit2 hahaha... comel!

Thara said...

HAHAAHAHAH! OMG SO CUTE OKKKK! GERAM GILAAAA! AND THATS HOW GERAMMMM I AM WITH THIS BOY, SAMPAI I TYPE PON KENA ALL IN CAPITALS! :P

sighs. faaz, faaz. so clever! yang tak tahan tu, "faaz's car?" "PORSCHE!" haha. selambaaaa je! ini misti daddy yang mengajar ni hehe :P

when did he start making good progress in talking, babe? and what is the key to making a talkative baby like this (besides avoiding baby language)? cant wait to see this cute bubbly boy soon! :D

Nadine said...

Zura,

Thanks dear :) Faaz nak jadi pandai cam abg Zaim ;) Hahaha, tula ade 'sikit' plak kat belakang. Ni statement antara mengaku dan nak cover line ni..

************

Thara,

Hahaha, thanks Thara. You siap bila Aydein starts ckp banyak2 nanti. I bet lepas 4-5 hari pun, ape dia ckp you teringat je mesti you gelak non stop punye! :D

Tidak syak lagi babe. Mmgla Daddy dia mastermind behind all these car thingy :P Tp kan mula2 dulu Fadzil ajar dia Faaz's car Ferari. Tp Faaz sendiri suka Porche. Kalau tanya je mesti dia jawab Porche. Paling tak tahan bila org tanya, "which one is your Porche?" dgn penuh confidentnya dia jawab, "there" while pointing to his colorful playcar :P sabar je la..

I sedar dia starts to talk non-stop after 18 months. I pun tak tau how tp mulut dia mmg suddenly non-stoplah pot pet. Kalau tak nyanyi mesti ajak kita borak. I guess its all in the gene kot. Fadzil is a talkative fella :)

Mimy Hamid said...

ewah dah pandai cakap kan...pot pet pot pet...i takleh lupa muka faaz time jumpa kat wisma sejarah..i tegur faaz pastungan muka menjeling dia pandang ii..rasa geram sgt tak dapat nak usik..melekap je ngan daddy dia

Nadine said...

Hahaha, time tu dia terkejut tau mimy. sbb dikelilingi org yg dia tak kenal. tu yg melekat je kat daddy dia tu. InsyaAllah nnti wedding mimy kitaorg datang and cuba tangkap gambar ngan pengantin vogue ok. jgn x layan kitaorg tau! :)