Sunday, February 20, 2011

Easy Peasy Roti John

I love to eat roti john when I was staying with my family. Whenever we went to Night Market near my house on every Monday night, I never missed to buy 1 and shared it with my lil sister.


But since I got married and move to Subang Jaya, I hardly find a nearby Night Market, let alone the type of roti john that I like. Since then, I tried made my own, experimenting the recipe from internet as well as refreshing my memory during the trip to the Night Market. I loved seeing the seller mixed all the ingredients and prepared my roti john.

Last Thursday, I craved for it once again. Since I can't find anyone who sell roti john around USJ, I went to a nearby supermarket, bought the ingredients and made it myself. Let me share with you my simple recipe...



Easy Peasy Roti John


Ingredients:

1 big shallots, diced *
300gm minced meat *
3 medium size eggs *
white pepper *
salt *
butter
1 packet of frankfurter's bun (6 pcs)
Mayonnaise
Chilli sauce

Method:

1) Placed the * ingredients into a mixing bowl and mixed well


2) Cut the frankfurter's bun into half


3) Heat the non-stick pan with a bit of butter in a low heat.
Pour in two handful spoon of the mixed ingredients flat into the pan, about the same size as the bun.




Note: It is important to use low heat at this point or else your meat will not cooked inside
4) Placed the bun on top of the meat mixture, softly pressed the bun so that it will stick to the meat. Let it cooked until the meat turn brown/crispy.



5) Then, placed the cooked roti john on top of chopping board. Spread mayonnaise and chilli sauce on top of your roti john, close it and cut into half and served! Isn't it easy? ;)



Notes and  Tips!!

-If you like spicyness, you can add some curry powder into the mixture in step 1)
-According to your preference, white pepper can be substituted with black pepper
-If you don't have minced meat in your refredgerator, you can substitute it with burger meat instead
-If you don't prefer to take time to cook your roti john under low heat, what you can do:
a) Fry first the minced meat with diced shallots, pepper and salt until the meat is dry.
b) Then only mixed the meat with the eggs, followed by no. 2), 3), 4) & 5).
You can use the medium heat as usual and no need to worry if your meat is undercook :)


Happy Trying!



16 comments:

MOMMY NADIA said...

same like my hubby,suka gile makan roti john..
bulan puasa sure tak miss beli..
I tak suka sgt roti john..but yet tgk ur above picture,buat I drooling ok!

should try jgak since the ingredients pun easy to get and prepared kan...

yummy!!!
good job preggy mommy!!

dyana "his other half" said...

sedapnya. rajin betul nadia eh. sebijik cam fariq. tak dapat yg sedap kat luar mesti balik nak try sendiri. hehe. cd tak berapa minat sgt roti john dulu. tp since dah kahwin ngan fariq ni dah minat. fariq suka sangat roti john. nanti boleh try la recipe ni. hehe.

RuZaNNa said...

You make roti john look really easy to do!!
Thanks for sharing as i will definitely try it out :)

ishamizu said...

Eaasy but yummy!
Izu pun suka roti john, hmm dh lama jgk ni tk dpt mkn since smpi cni..leh la cuba nti! hee, izu tk leh tgk mknn, mst mengidam! hihi..

TQ for sharing, dear! ni mst dh bley masuk dapur, kn? izu dh msk 8 bln ni dh slow sket..tk larat dah..patu mata ni asyik mengantuk aje..:D

Tk care, n kiss kn lil Faaz for me k..:)

faisyura said...

nadia ni memang rajin tau! mintak skit aura rajin2 tu... pregnant2 tu larat dia turun dapur.. kagum tau!

hubby zura suke mkn roti john ni.. zura tak minat sgt... tapiiii.. tengok version nadia ni.. teringin plak nak rase buatan sendiri kan... ingat nanti ade time nak try buat.. kot sedap bleh la pelawa hubby rase.. heheh... untungggg faaz and daddy! bleh makan roti john anytime.. hahah tayah tunggu pasar malam.. hihihi..

|| sue-imanja || said...

Yeay saya suka roti john!

Kalau buat sendiri, bahannya sama cam nadia. Cuma suka tambah daun sup..wangi sket. Kalau letak serbuk kari mmg lagi sedap taw. Lagi satu kalau mix dgn tuna/sardin...sedapppppp...try la!

kella said...

u know what nad? i pun suka roti john! tapi sejak kawin dan pindah rumah, memang susah giler nak dapat roti john apatah lagi yang sedap! huh..
bagus la ada resepi kat sini!
tak pernah terlintas pula nak buat sendiri! haaa... nad u memang bg i idea lah! hehe.. thanks fo sharing the recepi

Nadine said...

Nadia,

Try jgn tak try tau. Mmg senang sgt buat dia. Pastu, u can alter the recipe pun ikut ur taste/preference. Happy trying dear ;)

Nadine said...

Cee D,

Hihi rajin sbb mengidam Cee D. Dhla kat USJ ni susah nak cari pasar mlm. Kalau tak buat sendiri alamatnye kempunanla I.. :D

Owh Fariq pun suka jugak eh. Ramai gak hubby bloggers yg minat roti john ni. Fadzil x pernah tau makan sampaila Nadia buatkan utk dia. Terus jatuh hati. Skali 6 keping dia boleh terus ngap..hihi.
nnti try tau! ;)

Thara said...

looks really good! will definitely, definitely try especially coz aien just lovessss bread! :D thanks for the recipe! :D

ps : u ni dah boyot2 pon rajin lagi memasak! gua tabing springgg! :P

Nadine said...

Anne,

Hihi, tgh2 preggy ni kan mmg I larat prepare food yg senang2 je you. Lama2 diri kat dapur tak larat. Hihi. Do try if u have free time, hope u'll like it as much as we do :)

Nadine said...

Izu,

Alaa..Nadia buat Izu mengidam ke? So sorry dear. Nasib senang je nak buat roti john ni. Kalau ade bahan n larat try la dear :)

Alhamdulillah Izu, sejak masuk 4 bulan kandungan ni, Nadia dh takde sickness, so dh bolehla masak sket2 kat dapur tu. Tapi tak dpt ligat mcm dulu la sbb cpt penat kalau diri lama2 kat dapur tu. Stakat resepi simple2 lepas la. Tak mcm Izu, buat curry puff, nasi minyak. I salute ok! :)

Ok dear, send my hugs to your little girls as well k *hugs*

Nadine said...

Zura,

Hihi, bkn rajin Zura. Teringin punye pasal. Kat USJ ni susah nak cari pasar malam, apetah lagi yg jual roti john. Jadi bila teringin ni kenala buat sendiri. Kalau Nadia duk Gombak, confirm beli aje. Pasar mlm pun dpn rumah mak je :D

Haa, nnti ada masa try la, kasi surprise sama en. suami. senang je ni, sure sedaplah air tangan zura ;)

Nadine said...

Sue,

High 5!! ;)

Tula ramai duk tambah serbuk kari tp Nadia kurang sket lah. Bkn ape, sejak duk ngan in laws ni hampir everyday makan lauk kari, I mcm muak sket ngan kari. hehe.

tp tuna/sardin idea tu cam best jerk. Tq Sue, nnti nak cuba lah! ;)

Nadine said...

Kella,


Kan??! Sejak dh pindah duk dr family house ni susah nak dpt T_T.
Hihi, resepi I simple2 je you. Kalau sudi try lah nnti yer dear :)

Nadine said...

Thara,

Hihi, no problemo. Resipi simple2 aje. Hope Aien will enjoy it as much as me and Fadzil does :)

p.s: teringin punye pasal Thara, tu yg rajin. Tp I notice mmg pregnant this time I suka ke dapur :)