Thursday, February 17, 2011

Trip To The National Zoo

You know your toddler is absolutely need an adventure in a Zoo when....

he looked at these animals,


and when you asked him, "Faaz, what animal is this?"



confidently he answered, "Horse!"

LOL! :))

(*Cow to Faaz is similar to this animal but it's skin has patches of black and white pattern. Talking about too much of cartoons I guess :P)


So we finally visited the National Zoo during the 1 week CNY holiday. It was on Saturday, the day most of the people in the city center busy made their way to their hometown for a long holiday. Unlike them, we stayed in KL as I was not fit to travel far. Mak has gone back to Batu Pahat for a wedding and my in-laws were away for vacation in Krabi..tinggallah kitaorg ber3 di KL...


Faaz was asleep when we arrived at the Zoo and it was gloomy although the clock showed it was 12.30pm. The rain had just stopped, just perfect for us to start our exploration. Faaz immediately woke up when we told him that we finally arrived at the Zoo. He was excited dalam mamai2 dia tu..comel jerk.

Faaz was still daydreaming when we first started..baru bangun tido katakan :)

the map of the Zoo..

We started our journey from Entrance A, towards the giraffes and elephants place. The animals were entertaining a bunch of tourist when we arrived, thus we got the chance to see them closely. Sugar canes were also given to the tourists who cared to feed the hungry elephants...

the giraffes...

and the friendly mr. elephant..

Faaz Naqi was quite scared when Mr. Eli came close to us..

so to convince him that it was ok, mommy had to pose with Mr. Eli...haha!

We then continued our journey along the lake, heading towards the Bird House (Rumah Burung). We decided to walk throughout our journey so that Faaz Naqi can take his own sweet time to see and have a closer look at each animal, for us to exercise as well as easier for me to capture each animal we saw. Yes, peeps..I am the photographer for that day. I plan to developed the photos and make an animal scrapbook for Faaz Naqi to learn ;) On the way, we saw a lot of flamingos at the lake and it amazed Faaz.
"wow, so many birds, mommy.."


We started off with Ostriches. They were quite aggressive when people came near and it kinda scared Faaz off...He was clingy to Fadzil the whole time.


By the way, it was the first time in my life to see green colored eggs. It belongs to the Ostriches that we saw..cool huh??

It was when we entered the bird's house that Faaz became comfy to walk by himself. Birds in different shapes, sizes and colors were displayed, including the beautiful peacock.



Next, we headed to the Tigers & Lions place. Faaz was so looking forward for it since Lions are his favourite animal..grrrrr! :) However, since the weather was gloomy after the rain apparently some of the animals were gloomy too. Sleepy to be exact, and that includes Mr. Lion...

The sleepyheads...zzzZZZ

Lucky some of the tigers are wide awake to entertain lil Faaz. We spent almost 20 minutes here just because Faaz wanted to see more and more of Mr. Tiger :)

Concentrate habis! :P
cute like a cat, eh? :)
Faaz really concentrate looking at the tigers that he don't even bother to smile to the camera :D

Next, we went to the Mammal kingdom to see more animals. Among them were the Puma and Black Cheetah...they were fierce!


We skipped the Insect Zoo and the Ape Center since we have to travel really deep to get there and I was not that fit to further climb the hilly road. So we proceed to the Savannah
Walk, and then made our way to the Amphibian World.

My men yang gagah berjalan jauh...hihi

Some of the animals we saw..

These days, Faaz is soo into The Sound of Music film. He can watch the DVD over and over again. He even know how to sing every song in the movie including Edelweiss. Thus, he was so excited when I introduced him to the dear cause it reminds him of the Do Re Mi song - "Do, a deer, a female dear".

Lama betul dia borak dgn deer tu :D

He even excited to see a goat. Hihihi..

At the Amphibian Park...

Besides the lions and tigers, the other animal that really caught Faaz's attention was the Bear. They were so active and we actually managed to see them rolling, walking around, swimming and even standing!

Faaz standing from a higher bridge near the bear cage to get a clearer view of the bears..

cute aite? :)

The final destination that we went before calling it a day was the Aquarium. Here, Faaz enjoyed seeing fishes, especially the huge ones. And oh, the cute penguins as well ;)


We were exhausted as the tour end (especially mak buyung, balik mmg lepak habis! :P), but it's all paid off when we saw the satisfactory smile on our son's face...

Faaz Naqi really enjoyed his trip that he told the story of him visiting the zoo to everyone he met that whole week :)


20 comments:

|| sue-imanja || said...

comeynyer mummy!!!

seronoklah faaz ye dpt tgk animals. one day bila alany dah faham sket, bolehla bwk pergi sini...yeay!

dyana "his other half" said...

wah bestnya!!! kitaorg pun dah lama plan nak bawa hadif. tp tgh tunggu kaklong & abang ngah dia free. hadif kalau ngan abg ngah dia dengar cakap sket. jadi senang nak control. huhu.

anyway, mmg nampak faaz enjoy sgt. ang comel je chatting with the deer tu.

mummy faaz sangat cute ok pregnant kali ni :).

Nadine said...

Sue,

Awwwwh, makin kembang Nadia bila Sue puji. Hihi..comel ke Sue, kembang ade la :D

Yeah, bila Alany dh paham br seronok bawak dia pegi Zoo. Kalau dia dh kenal binatang or pandai ckp lagi la Sue, siap bleh interact lagi. Kitaorg dulu pun x pegi awal2 sbb nak tunggu time mcm ni pegi br berbaloi2 ;)

Nadine said...

Diyana,

Ic..ic. Tu cousin2 Hadif eh dear? Best jugak pegi ngan geng2 kan, meriah!

Hehe, kalau Cee D ade kat situ sure nak tergelak. Dia panggil deer tu mcm panggil kucing tau! hahaha..

Awwwh, ni lagi sorang. Thanks dear, so sweet of u, mmmuahs!!:)

ishamizu said...

Wah, bestnya Faaz pegi zoo! Mst seronok tgk mcm2 animals esp the lion tu kn! ;)

Nway, i'm sure it was a great trip! u looked great too, dear! ;) It;s a very good idea too to do animal scrapbook. Nti dah buat update ye! :)

kella said...

seronoknya nad!!!! :D kita pun turut teruja jugak nih! nad punya entri ni pun dengan gambar2nya sangatlah mengujakan! bagus!
faaz sudah tentulah paling seronok kan? encem budak nih!

dah lama tak ke zoo.. dulu masa belum kahwin ada jugak pergi.. luckly my husband juga animal lover, so memang kami kalau gi tempat2 begini memang akan lama.. dok tenung dok kaji macam macam..heheheh...

bagus nad, nad sedang mengandung sekarang ni refresh jugak rasanya kan.. baby dalam kandungan sedang membesar, mereka di dalam tu dapat rasa jugak kan nad? macam kita ada baca, ini orang yahudi punya cara, tapi sekadar renungan kita bersama, mereka menggalakkan si ibu untuk melakukan latihan matematik yang mudah atau bermain catur untuk perkembangan otak yang secara tak lansung berkembang pada bayi dalam kandungan selain itu mereka dengarkan muzik2.
macam kita sebagai muslim, boleh alunkan ayat ayat alquran..

sorry la nad, dah terlari topik, panjang lak tu komen!
sorry,
moga nad dan keluarga sentiasa sihat dan dilindungai Allah.. insyaAllah.. :)

Nadine said...

Izu,

Hihi, br skang ade kesempatan bawa Faaz pegi Zoo, Izu. Org lain dh lama pegi dah :)

Eh, kat London ada Zoo tak? Mesti lagi besar n lagi best dr kat sini kan? Bila ade masa nanti blehla Izu n family pegi. Im sure the kids will love it ;)

InsyaAllah dear, will update once its completed. Weekend ni br nak beli papers for the scrapbook. gambar pun develop lagi ni..hihi.

Nadine said...

Kella,

Hihi, boleh nampak betapa terujanye you :) Oh ye ke, sehati sejiwa la you and ur hubby, animal lovers ;) I suka pegi Zoo jugak but not my hubby. Dia kata dia tak tahan bau busuk kat Zoo. Hehe..tp demi Faaz, dia sanggup tahan :P

Owh yes, dear. I ada jugak baca tips2 org yahudi tu. tp bab matematik tu dr time conceive faaz sampai yg ni tak terbuat2. heee..pemalas betul :P tp chess ade lah main sbb kena paksa, chess is my hubby's favourite board game :) insyaAllah, Kella. Sejak mengandung dulu mmg I amalkan 3 surah ni: Maryam, Luqman & Yusuf. Mudah2an kandungan I dpt manafaatnya..

Tq dear for the reminder :) InsyaAllah, ameen!

faisyura said...

hahaha btul la nadia, dlu zaim pun sllu confuse animal2 ni.. sib baik rumah tepi zoo je, terus g bwk melawat.. thinking for second visit, nak bwk aariz pulak tp entah bile...padahal dekat je pun hahaah... tapi last cny, tak plan pun ttbe smpi ke zoo taiping.. hahah.. merasa la jugak aariz pegi zoo.. tp dia blom pandai cakap lg, so dia tgk2 jelah..
tapi kt zoo taiping tu kan nadia, lion n tiger dia mengaummmm je hohoho.. mmg excited la budak2 ni... aummm aummm... hahah mommy yg kecut perut..

btw, gmbr nadia amik cantik2 lah.. zura kalau pergi mane2 tak dan nak amik gmbr sebab busy kejar the boys... good ida for scrapbook tp huhuh zura beli buku siap je kot.. ngeh ngeh ngeh... tak pandai amik gmbr and tak berape rajin lagi.. sbb kalau buat pun ade tukang koyak bertauliah hahaaha...

btw, seronok tengok ur trip to zoo.. faaz cool ok pakai topi terbalik lagi.. hahah... melekat btul dia tengok animal2 tu kan... u too sgt cute posing with mr. eli... berani!

Nadine said...

Zura,

Kan?! Ya Allah, confident giler kata lembu tu horse. Nak pecah perut dibuatnya. Hahaha!

A'ah haritu pegi Zoo teringat kat Zura sbb dkt dgn rumah Zura :) Wah ye ke, bestnya!! Nadia dr dulu dgr pasal Zoo Taiping. Ada yg kata lagi best eh dr Zoo Negara? Nadia x pernah sampai lagi.

Thanks, Nadia try2 je Zura amik gamba since Fadzil volunteer nak jaga Faaz. Since Nadia pun jalan lambat, I took my own sweet time to take photos. alang2 lambat kn, ade gak alasan :D Hehe, beli lagi senangkan? Tp Nadia saje2 je. Lama dh tak buat scrapbook tiba2 rasa nak buat semula. Hihi.

Zura tau, kitaorg paksa ok pakai topi. Sbb in between the tour, drizzle sket. Takut dia demam. Tu pun susah yg amat. Dia xmo pakai topi betul2 ke depan tu. Dia kata tak nampak dia nak tgk the animals :D Haha, Zura tak nmpk ke senyum Nadia semacam je tu. Tu senyum cuak ok, pura2 berani dpn Faaz. Hahaha! :))

''huda said...

nadia best betul bc blog nadia ni rs xpuas2!!1 nadia a very good story teller! complete with pic(s) plak tu...
rs x sbr plak nak bwk alisha g zoo tgk faaz y xcited tu..
faaz dah bsr betul n cerdik sgt, geram rs nak gigit je...
mommy faaz pun chumel, twin punye penangan la katakan... mcm one o them mesti girl je ek... bb mommy nye berseri2

Nadine said...

Kak Huda!!

It's nice to see u here :) Awwwh, thanks akak sudi baca blog Nadia. Hihi, blog ni tempat curahan rasa Nadia, sort of my diary utk masa depan. Kdg2 merapu pun ade gak. :P Since Fadzil pun hobi suka snap2 photo, Nadia pun ikut terjebak sama. So dh alang2 bnyk photo, masukkan skali dlm blog :D

Eh nanti Alisha dh besar sket cpt2 bawak pegi Zoo k. Im sure she gonna enjoy it like Faaz. Confirm punye! ;)

Yup akak...Faaz dh big boy dh. Skang ni petah berckp sampai naik pening kitaorg nak layan. Hihi. Bilala Nadia nak jumpa Alisha ni kan. Asik tgk gamba je..huhu.

Awwwwh, so sweet of u to say that. :) skang dh tak comel dh, dah mengembang dgn jayanya. jerawat pun naik dgn jayanya jugak. sampai kdg2 kuar kena make up sket sbb malu sgt bnyk parut jerawat tu..huu. Waaa, alangkah indahnya kalau ape yg akak ckp tu betul..teringin gak nak rasa ada baby girl cam akak. tp tula, history family kitaorg sume boys je akak. tak brani nak mengharap tinggi2. ni Allah bg twins pun dh rezeki sgt2.

p.s: akak dh start blogging eh??! welcome!good for u. nanti share gamba Alisha banyak2 tau! nk tgk! :) Nadia blum sempat singgah blog akak lagi tp Nadia dh link blog akak dh ;)

Ekin said...

What a nice entry, ala2 advertorial for Zoo Negara gitu. Seriously, I pun teruja nak bawak my kids to the Zoo lepas baca ur entry. U made it sound interesting and the photos were very2 nice. Pandai u capture. U guna Nikon or Canon dslr (if u dont mind sharing..).

Keep up the good writing, would love to read more from u!

MOMMY NADIA said...

owh...cuti CNY jalan2 Zoo ek..
kalau I kan, time 1st trim ni mmg malas betul nk jalan..
lucky Faaz have a strong mommy!!

Yelah..suka tgk Faaz so happy n excited dpt tgk animals kan..
Masa I pergi time panas,plus Adam still tak paham sgt..
I guess kalau pergi skali lagi, maybe he will be more excited...

Plus all the picture taken, sgt cantek!
Animals pun seems very active,unlike my time..all the animals were so passive!!Boring btul!!

Dah nampak ek ur cute bump!!

fa10 said...

bagus juga idea nadia tu.. buat scrapbook faaz with the animals.. mesti dia bw jer buku tu ke mana2

faisyura said...

haaa tulaa.. tatau nadia pegi zoo... kalau tak bleh join sekaki pastu singgah la umah kitorg mkn2.. faaz pun nak tgk bilik abg kan? hihihi...

zoo taiping actually mcm same je ngn zoo negara tu tapi, tgk animals dia mcm lebih active2... orang utan dia lah kot paling cute2, smpi aariz pun ikut2 gaya diorg huhuh.. free show kat sane.. sume org siap bg space kat aariz buat demo org utan... ;P kt sane zaim paling suke owl.. mcm2 jenis owl ade kat sane.. almaklumlah umo2 time ni, suke kan sebut hantu2.. hahaha.. sabar jelah kan.. ;P

Nadine said...

Ekin,

Hello, welcome to my blog. :) Advertorial? Wah tingginya pujian. Tulisan I biasa2 je sbnarnya. Anyway thanks so much :)

I ni armature ni photography, I takde DSLR pun. I guna Sony Cybershot SuperZoom Camera, HDC-H9 je. So far okla puas hati, sesuai utk org yg tak bape serious in photography ni :D

Thanks again dear, appreciate your support. mmmuahs!! :)

Nadine said...

Nadia,

Hehe, a'ah. Dah duk KL je, jln2 pun sekitar KL je :D Ikutkan hati mmg malas sgt tp I kesiankan Faaz. Takkan seminggu cuti duk rumah je kan. So I kuatkan semangat rajinkan diri. Tp balik tu mmg lepak habis you, dua hari tak kuar rumah :))

Yeah, maybe. Mcm kitaorg mmg take full advantage on the weather. Sejuk n berangin, takla penat sgt menapak. Takpe, Zoo Negara dkt je. Next time Adam boleh pegi lagi, dgn adik dia, perhaps ;)

Awwwh, thanks dear. Hehe, pegi Zoo ni ikut luck kan. When we went pun ade some of the animals tgh tido you, cuaca sejuk punye pasal..hihi.

A'ah, masa ni dh nampak. Skang dh masuk 2nd trimester lagi la naik dgn jayanya perut nie. :D

Nadine said...

Fa10,

Hihi, dia asik2 mintak tgk gamba pegi zoo dlm lappie ni. Tu yg pk, develop la agaknya. Kalau dlm album letak mesti berat tu yg terpk, buat scrapbook best jugak :)

Nadine said...

Zura,

Haah kan best jugak idea tu. Tp tula, Nadia takde contact no. Zura. Aiseh, melepas nak tgk bilik Zaim & Aariz...

Oh ic..that day kat Zoo Negara we skipped the Ape House sbb dia jauh nun ke belakang. Nadia mmg tak larat dh. Kalau tak sure Faaz pun enjoy cam aariz. Ala, sure sgt comel Aariz time tu. Ada amik video tak Zura?? :D Hehehe, ye ke..kelakar la Zaim :)