Tuesday, March 8, 2011

My Singing Sensation ;)

Faaz Naqi currently is soo into The Sound of Music - which happens to be my all time favourite movie :)


He can watch the DVD over and over again without feeling bored. He loves to see the Von Trapp children singing and he loves to sing along to each song featured in the movie. He addressed Julie Andrew as "the mother", Christopher Plummer (Captain Von Trapp) as "the daddy" and the captain's 7 children as "the children".
Among his favorites songs are "Do Re Mi" (which he address as "Do A Deer Song" :D), "So Long, Farewerell" and "Edelweiss".


Among the 3, his capability of singing "Edelweiss" amazed us the most. Never had we thought that a 2 year, 1 months old toddler have interest in such a slow number! FYI, Edelweiss is a song describing a white and small flower, well known in Austria called Edelweiss. You can view the original video here :)


We had a family potluck cum welcome party to Fadzil's uncle who came back from Swiss last Saturday night. Among the activities we had besides eating and gossiping was karaoke session. I am sure few of you knew that I love karaoke but that night, I wasn't the star...but a two year, two months old toddler named Faaz Naqi :)


He surprised the whole crowd that night with his confidence! Not only one, but he ended up singing 3 songs that night. Memang conquer habis karaoke set tu!! :P He sang Edelweiss, Do Re Mi and Yesterday (by The Beatles) especially for his Nana Kamal & Nani Monique, the guest of honor. Although it was not perfect, out of tune sometimes (since he can't read the lyrics yet), but for a toddler who has just turned 2 years old it was impressive enough for us! :)


Enjoy bits of his performance of Edelweiss that night. Mind you, my boy improve his score from 70+ to 86% ok! Even some adults kalah dgn score dia..hehe...


"Without further due, I present to you our singing sensation: Muhammad Faaz Naqi! "

:)





"Mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi...ye tak?" :)

xoxo,


29 comments:

dyana "his other half" said...

faaz, pandainya diaaaaa. aunty like 100000x :).

mommaholicSURI said...

Amazing, Faaz!! :)
Dedicated nyer dia nyanyi lagu tu. Hihi. And yes, he is very confident. Good Job, Faaz!! :)
Nadine, he must get this capability from his mommy kan? kan? why not you put up your karaoke record too?? I heard someone says that you have a very-very nice voice. No wonder Faaz pun!! :)

Mia said...

OMG! He is so cute! br 2 thn dear? amazing! budak bijak anak you ni ;)

|| sue-imanja || said...

clever boy...kiyut jer

|| sue-imanja || said...

clever boy!..kiyut je

Nadine said...

Diyana,

Awwwwh, Faaz say thanks to aunty D. Ameen. Mudah2an masin mulut aunty :)

p.s: Faaz kalau org ckp suka dia nanyi, lagi semangat dia. silap2 xmo stop mcm haritu..hehe

Nadine said...

Mea,


Awwwh, thanks babe. Anak bujang u tu ape kurangnya. Lancar je dia nyanyi in BM :)Faaz punye vocab BM still sketla you, kena belajar ngan Oman lah cemana nak nyanyi lagu2 BM :)

Hehehe..Mmg at his age, I suka menyanyi and very friendly to others. tp as I grew, I became a quiet person plak. Wonder dh besar nanti Faaz pun ikut jadi pemalu sama ke tak :)

My record???? Mau ade yg pengsan dgr kang :P Takdela you, suara I biasa2 aje, suara kecik mcm you gak. Hihi. Mlm tu I nyanyi one song, tp tang tarik tu pancetla. Perut dh besar ni mengah lebih, xde stamina. LOL!

neena_kechik said...

kak nadia,

wah!!! mmg confident gile faaz nyanyi!!! kalo neena pun dah malu2 meow!!! hehehehe good job faaz!!! nant nk request faaz nyanyi lagu happy birthday kat neena lah.hihihi

Nadine said...

Hi Mia! Welcome to my blog :)

Yes, my darling son just turned 2 years old last January..awwwh, ye ke. Ameen, ameen, ameen! TQ dear! :)

Nadine said...

Sue,

Faaz say thanks to aunty Sue yg sweet. Mmuahs!! :)

Nadine said...

Neena,

Hihi, anak bujang akak tu mmg confident habis kalau nyanyi. tau tak mlm tu lepas habis satu lagu dia takmo bg balik mic kat org lain. Sabar je la, tak padan dgn kecik! :P

Hehehe, boleh2. bila birthday neena, Faaz kena practise dulu nieh. amik feel dulu. Hik!

LyDiA said...

haha comel giler ok faaz nyanyi ^^ gerammm dgn pipi faaz!

ishamizu said...

hihihi pandainya Faaz nyanyi!! he' s so confident n aunty like that so much!! Zahin n Iris like it too !! terhibur ok!! hihihi...

Nadine said...

Nini,

Hihi, kan?! Mcm budak besar je gaya dia :) Owh, lately he gained some weight tau, so mcm berisi sket. Pipi tu la yg plg obvious naik. Mmg selalu kena cubit2 ngan Nadia! Surprisingly skang dia ok plak kita main2 ngan pipi dia. Dah tak rimas, kita cium bertubi2, laaaaagi dia suka! :))

Nadine said...

Izu,

Hihi, thanks! :) Tula kitaorg were surprised with his confidence. Takde malu2 langsung! walhal masa baru sampai tu dia sgt reserved, sbb ramai sgt org yg dia x slalu jumpa.. I guess dia dh cukup warmed up la tuh :) Waaa, pretty gals sudah minat Faaz. Kalau dia tau mesti dia kembang...hehe :D

MOMMY NADIA said...

owh dear..
I cant open from my office..
alamak..tadi kat page nuurill pun tak boleh..

tp drp cite u..I pun kagumlah kalau Faaz dah boleh sing many songs..seriously, u mmg teach dia atau sb dia selalu tgk cite tu n he starts to follow them singing??

..nanti comment again lah after watch..lagi best!;)

Nadine said...

MommyNadia,

Hihi, bolehla you. Tp dia tak mcm Oman, nyanyi lagu budak2 yg cute tu. Anak I nyanyi lagu org dewasa, bleh?? haha! Faaz, kalau kita ajar lagu susahnya nak ikut. Dia sendiri ikut lagu yg dia suka Nad. Macam Sound of Music punye songs, dia hafal while tgk the movie. Habis movie dia nyanyi la sorang2...and lagu Yesterday by The Beatles tu, my hubby suka nyanyi. Faaz tangkap dr situ la :)

Thara said...

pergh! this is impressive indeeeeeed! i suka lah tengok oman dgn faaz ni. punyelah cerdik siap bole nyanyi nyanyi lagi (nuurill's latest entry pon ada cite oman pandai nyanyi). aydeinnnnn, ikut abang aydein ni nyanyi jugakkkk, mama nak dengarrrr lepastu kita bole gi karaoke sama-samaaaaa! :P

faisyura said...

Alaaa tension laaaa nadia, taleh bukak clip tu... tengok nmpk feeling abis faaz nyanyi... nak tengok sgt tp asik error je... sedeyyyy hahaha.. emo lak tak dpt tengok faaz nyanyi..

teringat zaim dlu, layan nyanyi lagu BCL tu, aku dan kamu... jiwangs!!!!

Nadine said...

Thara,

Tula, what a coincidence. I guess mmg common kot when they turns 2 years old to like singing. Sgt cute kan?!

Hihi, now that Faaz can karaoke, mmg dia joinlah mommy dia ni melalak :)) InsyaAllah, Aydein is a fast learner. I'm sure he'll catch up soon! ;)

Nadine said...

Zura,

La yeke...sian la plak. Kalau tak boleh bukak, cuba search kat youtube: Faaz Naqi. Kot boleh tgk kat sana ke :)

Really? Waaaaa, mat jiwang eh Zaim. Ini mesti mommy n daddy dia punye love theme song ni, tu yg dia cpt je dpt nie, tul tak???

powluck said...

salam kenal..
lwt2 la blog sy yea..

fa10 said...

faaz ni menurun saper ni?...
klu saya nanyi mmg ken gelak ngan faaz ler jawabnya.. tonedeaf!

Uncle Lee said...

Hi Nadine, I too love this movie and the beautiful songs.
I guess have seen it a dozen times all the years.
You have fun and keep a song in your heart.
Lee.

kella said...

rindu...... lama tak dtg sini... terubat rasanya tengok faaz...

nad apa khabar agaknya.. lama tak dengar citr nad... semoga nad sihat2 dengan sekeluarga.. :)

Nadine said...

Hi Powluck,

Thanks for visiting my blog. I have visited yours too. Such a good info u have there in your posts. Keep it up k! ;)

Nadine said...

Fa10,

Hehehe, dia menurun dr daddy + mommy dia. Sbb kitaorg ber2 suka melalak. Sorang suka melalak sambil layan gitar letrik dia, sorang lagi suka nyanyi karaoke. Suara tak sedap pun, kitaorg syok sendiri...ahaks!! :)

Nadine said...

Hi Lee,

Thanks for dropping by. You are a fan of Sound of Music too??! Me too have seen it dozens of time already and each time it will never failed to bring back my happy childhood memory :)

Nadine said...

Kella,

Awwh, so sweet. Alhamdulillah, I sihat Kella. Hope you are too. Tula, lama menyepi. Cuti panjang pegi babymooning. Hihi..

Now I'm back!! Will visit ur blog soon, dear! miss blogwalking and updating blog :)