Monday, March 21, 2011

My Two Years Old Toddler..


Remember this post when Faaz was about to reach two years old? Now that he is already 2 years old, this little man of mine becomes more and more talkative. He always has an answer for every question we asked and he always has something to say to get away from any trouble (in other words, "loyar buruk" :P) Not a day he missed make the whole family laugh with his words!



*****************************


Faaz & Fadzil were upstairs while Mama (Faaz's Nani) was downstairs...

Faaz : "Daddy!"
Mama : "Yessss!" *grinning*
Faaz : "Daddy!"
Mama : "Yessss!" *grinning*
Faaz : "Daddy!"
Mama : "Yessss!" *grinning*

Faaz went nearer to his Daddy and said,
Faaz : "Daddy, Nani thinks Nani is Daddy, huh?" *sambil buat muka*
Everyone: LOL!! :))


*****************************


While we were in Penang, recently...

Faaz: "Mommy, Faaz wanna go big shop, can??"
(*big shop = shopping mall*)
Me : "Faaz asklah Nana, mommy don't have car...only Nana got car"
Faaz: "Mommy, mommy have car, Honda chity, remember??" *while putting his face so close to mine*
Me : Hahaha!


*****************************



While the 3 of us was walking in a mall, Fadzil was carrying Faaz...


Me: "Yang, wait for me please. You guys are walking too fast, I can't catch up.."
Fadzil: "We are not walking, we are running...exercise"
Faaz: "Noooo! Daddy running, Faaz not running."
Me: Kah Kah Kah...betul jugak ;)


*****************************


Me and Faaz were in our room upstairs, while Fadzil was at the living hall downstairs...

Faaz: "Mommy, Faash wanna see Pocoyo can?"
Me: "No.."
Faaz: "Plish mommy, plish??"
Me: "Go ask daddy first"
Faaz went to the stairs and without he realized I was peeking from the door...
Faaz: "Daddy, Faash see Pocoyo,can?"
No reply from Fadzil as he was fully concentrating on the football match on tv so Faaz went back inside the room.
Faaz: "Mommy, Daddy say can!" while grinning happily
Me: (in my heart) "pandainye budak kecik ni :P"


*****************************

Fadzil just came back from work...


Fadzil: "Faaz, daddy's hungry. Can I bite your ears?"
Faaz: "Can-notttt!"
Fadzil:"Please, daddy's hungry.."
Faaz: "Daddy bite Mommy's hair, can?"
Fadzil: "Cannot...mommy's hair is thin. I need something to make me full like protein"
Faaz: "Daddy eat ice-cream can??"
Fadzil: *grinning* :D


*****************************

I am sure most of you experienced the same thing as your toddler begins to catch up more vocab each day. Betul tak? :) Subhanallah, isn't it amazing to see how their brains work at such a young age? These young generations are surely brilliant, kan? With this fast pace information channeled through various sources, it is our responsible as parents to ensure these information is filtered, and at the same time keep ourselves updated as well. Kalau tak, masak nak menjawab..Hihi. Mudah-mudahan kita berjaya, insyaAllah... :)


Muhammad Faaz Naqi, my cheeky boy,
Mommy geram!! :D



22 comments:

Mimy Hamid said...

kejap nya si budak comel ni besar...dah nak ada adik ..geram lak i dia petah cakap..kelakar pun ada...nad pinjam abg faaz ...heheh..take care mummy

dyana "his other half" said...

the bubbly faaz! comel sangat dia tau. lawak je dengar cerita2 faaz ni. hehe.

MOMMY NADIA said...

ya Allah Nad..petah nye si Faaz ni..
dah lah commey n cheecky..talkative plak tu!!
I gelak je tau!! ;)

''huda said...

hi budak comel... pandainye kamu.... gigit nak!!!

ishamizu said...

hihihi comey, cheeky n so clever la Faaz! suka dgr dialog2 Faaz skrg, agk talkative jg dia ye..masa jmp kt the Loaf dulu dia kecik lg kot, kn? ssh nk dgr suara dia..senyum aje org nya..:))

Cayang Faaz..! nti klu jmp lg, dh bley layan borak ngan Zahin n Iris ok? :D

Nadine said...

Mimy,

Tula, kejap je kan. Mmg Mimy, most of the time rasa kelakar tp kdg2 time dia non-stop talking tu, jenuh jugak nak layan. Dahla skang dia dh start tanya banyak tau. Fav question dia, "What ish dis?" Org br nak explore the world la katakan :)

Nak pinjam boleh, tp 10 min je. heeeee

Nadine said...

Lady D,

Hihi, mmg sangat bubbly! Depan aunty D & Hadif je dia "shy shy cat". Sronok bfast sama2 haritu. We should do it more, dear! Barula Faaz x malu2 :)

Nadine said...

Nadia,

Awwh, thanks dear. Adam tu ape kurangnye, sgt comel ok :) Faaz ni mmg sgt talkative you, ade je akal dia nak ckp. Sebijikla mcm Daddy dia yg talkative and suka loyar buruk tu..It's in d genes..hehe

Nadine said...

Kak Huda,

Hahaha, ni mcm Fadzil la ni, asik keja nak gigit Faaz je! :) Abg Rusdi pun suka menyakat kan, kak? U waitla ur Alisha besar sket nnti...ntah2 dia pun ikut papa dia gak. Hehee :D

Nadine said...

Izu,

Awwwh, thanks dear. Faaz ikut kak Zahin la, talkative! :) Aah, masa jumpa kat The Loaf dulu dia kecik lagi, akal blum panjang cam skang.

InsyaAllah dear, would love to see u and ur family bila dh balik M'sia nanti. Nak jumpa Ishamizu Jr for d first time! Nanti bolehla Zahin & Iris ajar Faaz speaking with British ascent ;)

fa10 said...

nanti dah skolah lg la becok mulut dia... penat la mummy nak layan!

faisyura said...

hahah comel la faaz ni.. mmg petah macam-macam... btul nadia, makin besar makin macam-macam diorg cakap, kekadang tu btul jugak ape dia cakap kan.. zura ngn hubby selalu je terkena ngan zaim... kadang2 sakit perut jugak menahan ketawa especially bile tengah marah kan dia..

nway faaz big boy dah... makin ensem! suke la tengok faaz pakai red color! hottttt!!!

~Rushes~ said...

It really is a miracle! sometimes we're stumped at the statements missy comes up with and ask each other "Where did she learn that??"

But its so much to listen to her putting together words and forming proper sentences :) its as if I achieved something!

Nadine said...

Fa10,

Haa, tulah dia. Bila tgk anak org yg dh petah bercakap tu slalu terbayang, camni la agaknye Faaz dh besar nnti. Moga2 diberi kesabaran yg banyk :)

Nadine said...

Zura,

Yes dear, sometimes what came up from their mouth bisa buat lidah kita terkelu kejap! Betul, betul, betul, time nak marah tak jadi tu yg plg challenginng, tahan gelak x ingat. Hehehe..

Awwwh, thanks dear. Hot eh Faaz + Red color. Alright, pasni Faaz bnyk baju merah, confirm! :))

Nadine said...

Rushda,

Exactly! I have the same feeling too! they never stop to amaze us, right. Subhanallah...such a blessing :)

Diyana Didie said...

pocoyo tu apa kak? hehe cleverkan bebudaks skrg nih! paling lawak dia suruh daddy dia gi mkn ice cream hehe sekejap je dah besar. nak jadi big brother dah. muka dia dah semakin jadi mcm akak dah...

Nadine said...

Hihi, dulu kan, akak pun tanya soklan yg sama bila dia mintak. Kita kan pegi keja, mana la tau sgt cartoon2 ni. Pocoyo tu cartoon dik, baby yg cute pakai serba biru. Pipi dia boolat mcm Faaz. Hehe...cartoon favourite Faaz skang nie. Kalau didie google kuarla image si Pocoyo nie :D

Haha, tula Daddy dia je suka belikan ice-cream utk dia. Sbb tu agaknya dia suh pegi makan ice-cream. Really? Awwwh, thanks. Jarang org nak ckp muka dia mcm akak (except tang hidung penyet tu je la...wakakaka!)

|| sue-imanja || said...

Cutenyer Faaz ni...!!! petah sungguh...sgt cheeky ok!

Nadine said...

Sue,

Awwh, thanks dear, Faaz memang sgt cheeky! tunggula Alany besar sket, I'm sure dia pun petah berckp nnti ;)

Thara said...

masyaallah faaz is so clever! fadzil and u must be so proud bcoz what he is now is hasil didikan korang berdua jugak :) u ni misti rajin melayan ur young man ni kan :P happy growing up dear faaz!

Nadine said...

Awwwh, thanks Thara :)

Kids at this age mmg senang absorb kan you. Tu yg cpt je dpt. Harap2 sampai besarla mcm ni. Ameen.

Hihi..mmg seronok. lagi2 dia sorang je kan si kecik dlm rumah ni. I bet nnti Aydein dh petah berckp u pun sama. Silap2 you yg plg kuat menyakat dia nnti ;)