Friday, April 27, 2012

Food For Soul: Tertib Berdoa


 
Doa senjata orang mukmin. Pelbagai cara orang menadah tangan ketika berdoa.Kaedah yang baik dan tampak sopan ketika bermunajat dengan Allah SWT adalah lambang kesungguhan, lambang penuh pengharapan kita kepada Khalik.   

Pada tapak tangan kita ada banyak lambang kebesaran dan kemuliaan Allah SWT termasuk 99 nama Allah.  

Kita akan nampak urat tangan kanan dan kiri bercantum seakan membentuk sampan. “Apabila urat tangan itu bertemu ia akan menjadi hufur ‘ba’ (
ب ). Titik ‘ba’ (ب ) letak di hati kita. Kedudukannya rendah dari tangan yang kita tadah. 


Setiap huruf hijaiah di dalam Al-Quran Allah perintahkan satu malaikat menjaganya.Maka malaikat yang menjaga hufur ‘ba’ bernama ‘Har Hayaail’. Malaikat ini akan mengangkat doa kita terus mengadap Allah SWT tanpa sebarang perantara. Oleh itu berdoalah bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan” . 


  
Mencari keberkatan doa… 

Doa senjata orang mukmin…. Berikut ada panduan tata cara berdoa iaitu: 

1) angkat tangan ke paras dada 

2) rapatkan kedua-dua belah tapak tangan 

3) apabila urat tangan bertemu ia akan menjadi seperti huruf ba ب
Titik ba terletak di hati kita. Kedudukannya rendah dari tangan yg kita tadah. Setiap huruh hijaiah didalam al quran ada malaikat yang menjaganya. Huruf ba dijaga oleh malaikat bernama ‘har hayaail’. Malaikat ini akan mengangkat doa kita terus menghadap allah tanpa sebarang perantara. Oleh itu berdoa bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan. 

4) duduklah dalam keadaan sopan seperti duduk iftirasy dan duduk tahiyat akhir. Jika berdiri tegakkan badan betul-betul dan jangan menyandar / bersandar. 

5) sepanjang berdoa, banyakkan memuji kebesaran allah dan menyebut nama-nama allah yang lain yang bersesuaian dengan keperluan doa kita pada masa itu. Contohnya… jika berdoa mohon dipermudahkan rezeki, sebutlah nama Allah Ar-Razaq dan disusuli juga dengan bersalawat nabi SAW

6) berdoalah bersungguh-sungguh dari hati. Gunalah bahasa yg dapat difahami kerana allah maha pengasih dan sangat memahami dan mendengar segala bicara tulus hamba-hambanya 

7) ajarkanlah adab berdoa kepada seluruh ahli keluarga sedari usia kecil kerana insya allah ia akan dapat membentuk peribadi baik dalam kehidupan. 


**Yours truly: Allah itu Maha Mendengar & Maha Adil...dan doa orang yang teraniaya itu, makbul :)**
Love,
 

 

8 comments:

dyana "his other half" said...

love this entry and thanks a lot for your afford of sharing these in your blog. at least every Friday I gain something new :).

mommaholicSURI said...

Same with Che' Dee's view. It feels like setiap hari Jumaat kita pergi dengar khutbah jugak. Thanks Nadine for sharing :)

ummi_ziz said...

InsyaAllah.

Tq for sharing dear! :)

Nadine said...

Diyana,

Thank you dear for your support. Yes, that's my main objective. To gain and share something new once a week..insyaAllah :)

Nadine said...

Mea,

Thanks to you too for reading. You lagi la banyak knowledge kn, I remembered you were a naqibah back then in uni. do share with us as well good knowledge you have k :)

Nadine said...

Izu,

:) you're most welcome my dear! :)

Kella said...

Nad! tahu sesuatu? kita bila berdoakan.. mesti macam dalam gambar tangan no 2 tu. yang urat lipatan tu kita mesti nak cantumkan dia! tapi tak pernah tahu yang ianya ialah huruf ba..!
tapi sebab kita tahu yang ianya mnyerupai rahim(tiup fallopio) kita kan... so kita memang selalu samakan sebab rasa teruja dengan kejadian ciptaan Allah yang ada di mana2 sahaja even pada tangan kita!
rupanya.. disebalik itu juga.. ada maksudnya yang lain juga!! iaitu huruf ba!
terima kasih nad.. atas info yang sangat2 bagus ini! =D

Nadine said...

Kella,

Bagusnya you dear..tabik. keep up k. i pun doa duk sambungkan urat tu, tp takla terbayang itu rupa rahim :">

tq to u too dear, ur blog banyak bagi i info and nasihat. suka sgt2 :)